112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

VVD: Zwolle moet Outlaw Motor Gangs harder aanpakken

De VVD Zwolle wil direct een concretere aanpak van de Outlaw Motor Gangs (OMG) in Zwolle. Dit bepleitte Dhr. Thom van Campen dinsdagavond tijdens de behandeling van de veiligheidsvisie van de gemeente Zwolle in de gemeenteraad.

Dat het om een reëel probleem gaat in Zwolle blijkt volgens hem uit het feit dat hij zelf onlangs geconfronteerd werd met intimiderend gedrag van een zogenaamde OMG op De Nieuwe Markt in Zwolle. ‘Rond het middaguur, die dag, etaleerden een aantal leden zich in kleur (redactie: duidelijk herken

baar kleding dragen waarbij je als lid van de motorclub wordt herkend)  op het plein’, aldus van Campen. Bij navraag bij een horeca onderneemster op het plein bleek dat de groep regelmatig op het plein ‘in kleur’ aanwezig was en met de motoren intimiderend de gashendels opendraaiden. Dit zou zelfs een wekelijks ritueel zijn.

De VVD wil duidelijk stellen dat dit soort gedrag in Zwolle ontoelaatbaar is en dat de overheid op straat de baas is. Er mag volgens de VVD dan ook geen enkel middel geschuwd worden om dit soort intimidaties keihard aan te pakken. Zo pleiten zij er voor om een verbod in te stellen op groepsvorming op evenemententerreinen en in de binnenstad. Daarnaast willen ze in de bestemmingsplannen clausules op laten nemen zodat clubhuizen niet meer gevestigd kunnen worden in zwolle en willen ze dat een lid van een OMG niet meer in dienst van de overheid mag zijn.

Ook Dhr. Futselaar van de SP stelt dat de gemeente Zwolle de OMG’s best mag laten weten dat ze de bijzondere aandacht hebben. Landelijk is gebleken dat het probleem escaleert als er te laat wordt opgetreden. ‘Medewerking van de horeca is dan wel cruciaal’, aldus Futselaar.

Burgemeester Henk Jan Meijer, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid, geeft aan zich niet geheel te herkennen in de geschetste situaties. Zo worden ze niet geschetst door zijn informanten. Wat betreft het beleid geeft hij aan dat er intensief contact is met de drie motorgangs in Zwolle. Zo is er contact over kledingvoorschriften bij festivals. En wil de gemeente graag dat de horecaondernemers ook deze kledingvoorschriften overnemen. Ook wordt er opgetreden als er in één van de clubhuizen iets gebeurd wat niet legaal is. Dat er aantal OMG leden in de binnenstad wonen en werken maakt het wel iets lastiger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button