Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

VVD, GroenLinks en Swollwacht steunen plan Johan Derksen: ‘Zwolle moet Herman Brood straat krijgen’

Zwolle – Presentator Johan Derksen gaf afgelopen zondag de aanzet tijdens het Herman Brood Museum Benefietconcert: “Zwolle verdient een Herman Brood laan”. Drie van de vier coalitiepartijen volgen nu zijn pleidooi en vragen om ergens in Zwolle een straat naar Herman Brood te vernoemen. Om dit te realiseren hebben de politieke partijen VVD, GroenLinks en Swollwacht een Herman Brood-motie ingediend voor de raadsvergadering over de gemeentebegroting voor 2019. Vrijdag komt de Brood-motie aan bod.

‘Gemeentebestuur in actie’

Het idee voor de motie ontstond afgelopen zondag tijdens het Herman Brood Museum Benefietconcert in Odeon. Presentator van het concert, Johan Derksen, is zelf groot fan van Brood. Hij kwam dan ook met het idee voor een Herman Brood straat of plein op de proppen. “Het wordt de hoogste tijd dat het gemeentebestuur van Zwolle in actie komt om een plein of een straat naar Herman Brood te noemen. Waarom heet zo’n straat niet gewoon de Herman Brood laan? Het is een kleine moeite!”, zo pleitte Derksen.

Bekende Zwollenaar

De indieners van de motie gaan graag mee in deze wens. Thom van Campen, fractievoorzitter van de VVD, verzoekt het college dan ook om er voor te zorgen dat ergens in Zwolle één van de bestaande of nog te bouwen straten vernoemd wordt naar Herman. Van Campen onderbouwt zijn voorstel: “Herman Brood geniet terecht bewondering onder fans in Zwolle, nationaal en internationaal. De gemeente moet dan ook haar trots op deze bekende Zwollenaar actief uitdragen”.

Geboortehuis in Fuchsiastraat

Herman Brood is geboren in de Fuchsiastraat op nummer 34 in de Pierik in Zwolle. De bekende zanger en kunstenaar groeide op in deze wijk. Brood is dan ook onlosmakelijk met Zwolle verbonden. Bekende Herman Brood plekken zijn de oude Rijks HBS aan de Bagijnesingel waar hij op school zat en café Stroomberg waar hij vaak voetbal keek met zijn vader. Het borstbeeld van Herman Brood heeft lange tijd in poppodium Hedon gestaan waar zijn band The Wild Romance nog vaak heeft opgetreden. Bij de opening van de Herman Brood Xperience in 2017 verhuisde het beeld naar de Blijmarkt. Naast het beeld en het nieuwe museum heeft de stad Zwolle ook een Herman Brood wandel- en steproute: ‘Ik kom uut Zwolle, vette pech!

Benefietconcert voor Herman Brood Museum – Foto © Peter Denekamp

Straat waar Herman geboren is

Gerelateerde artikelen

Back to top button