Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

VVD-er Peter Snijders wordt de nieuwe burgemeester van Zwolle

Zwolle – VVD-er Peter Snijders wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Zwolle. Dat heeft de gemeenteraad zojuist bekend gemaakt. Voor de functie hadden zich dertien kandidaten gemeld: elf mannen en twee vrouwen. De 53-jarige, huidige burgemeester van Hardenberg, Peter Snijders volgt Henk Jan Meijer op, die 19 jaar burgemeester was van de stad. Meijer wordt Eerste Kamerlid en zal aantreden als nieuwe president-commissaris van de Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

Foto © Gemeente Hardenberg

Met Peter Snijders (53 jaar, VVD) wordt gekozen voor een ervaren burgemeester. Peter Snijders was eerder wethouder in Coevorden en burgemeester in De Wolden. Daarnaast is belangrijk dat Peter Snijders een groot netwerk heeft in de regio, omdat hij straks ook het boegbeeld van Regio Zwolle zal zijn. De gemeenteraad verwacht dat hij niet alleen op een verbindende manier burgemeester van en voor alle Zwollenaren zal worden, maar ook een bijdrage kan leveren aan de profilering van Zwolle en de regio op landelijk niveau.

Ervaring

Snijders heeft een lange carrière in de politiek. Aansluitend op zijn functie als kabinetschef van de Commissaris van de Koning van Overijssel werd hij in 2005 wethouder van Coevorden. Twee jaar later volgde zijn benoeming als burgemeester van de Drentse gemeente De Wolden. In 2011 trad hij aan als burgemeester van Hardenberg, waarna in 2017 een herbenoeming volgde voor een periode van 6 jaar. Die ambtstermijn gaat hij niet uitzitten, per september zal hij de functie aanvaarden in Zwolle.

Voordracht

De afgelopen maanden heeft de vertrouwenscommissie, bestaande uit alle fractievoorzitters en drie adviseurs, toegewerkt naar de raadsvoordracht. De vertrouwenscommissie heeft de voordracht voorbereid op basis van de profielschets die zij met input vanuit de stad heeft opgesteld en die in maart 2019 door de gemeenteraad
is vastgesteld.

Ook Peter Snijders zelf hoorde vanavond het goede nieuws pas. Toen ik hem na de besloten vergadering belde, had ik dan ook een juichende familie Snijders aan de telefoon. Gerdien Rots, voorzitter selectiecommissie

Vervolg

De voordracht wordt nu voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De benoeming is pas definitief, zodra het Koninklijk Besluit getekend is. De gemeenteraad gaat er vanuit dat Peter Snijders eind september 2019 als nieuwe burgemeester van Zwolle aan de slag zal kunnen.

Net als Henk Jan Meier is ook Snijders afkomstig uit de gelederen van de VVD. Volgens Thom van Campen – fractievoorzitter van die partij in Zwolle – heeft dat echter geen enkele rol gespeeld in de voordracht van Snijders. “Een burgemeester hoort boven de partijen te staan. En te beschikken over brede politieke en bestuurlijke ervaring. En dat is wat hij meebrengt.”

Thom van Campen (VVD Zwolle) over de nieuwe burgemeester

Ook de beoogde opvolger van Henk Jan Meier is weer een lid van de VVD. We vroegen aan Thom van Campen (fractievoorzitter van de VVD Zwolle) of dit een rol heeft gespeeld bij de voordracht.

Gepostet von RTV Focus Zwolle am Montag, 1. Juli 2019

Burgemeester Meijer vertrekt per 1 september © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button