Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vrouwenhuis-archief overgedragen aan HCO

Zwolle – Twee jaar lang zijn archivarissen bezig geweest met het uitzoeken van de archieven van het Vrouwenhuis is Zwolle. Woensdag werden de archieven officieel overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Daarmee is de nalatenschap van Aleida Greve’s Vrouwenhuis veilig gesteld.

Het was geen eenvoudige klus. Twee oud-archivarissen van het HCO hebben het hele archief uitgeplozen. Bij ieder stuk is gekeken of het van betekenis was. Uiteindelijk waren ze na twee jaar zover dat een compacte selectie van het archief kon worden overgedragen aan het HCO. En dat gebeurde op de dag dat het precies 300 jaar geleden was dat Aleida Greven in Zwolle haar testament opstelde.

Aleida Greven liet vastleggen dat, na haar overlijden (1742), haar woning aan de Grote Aa (nu de Melkmarkt) een huis moest worden voor alleenstaande en bejaarde vrouwen die lid waren van de hervormde kerk. Zij konden er gratis een kamer bewonen, kregen gratis medische verzorging en een toelage uit de nalatenschap van de stichteres. Tot 1984 werd het Vrouwenhuis door oude dames bewoond maar veranderde sociale omstandigheden als o.a. de komst van de AOW in 1957 en de bouw van moderne bejaardenhuizen maakten dit hofje van liefdadigheid overbodig. Sindsdien is de begane grond in gebruik als museum. De bovenste etage is verbouwd als woonruimtes voor studenten. De kamertjes in het museum zijn grotendeels in tact gehouden.

In de depots van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle worden meer dan achttien kilometer aan archieven bewaard. Dit betreft archieven van overheidsinstellingen, bedrijven, organisaties en particulieren in en uit heel Overijssel. Denk bijvoorbeeld aan het stadsbestuur van Zwolle, Ridderschap en Steden van Overijssel en vele erven en havezaten in de provincie. De archieven zijn toegankelijk voor het publiek.

Wethouder cultuur Monique Schuttenbeld in het Vrouwenhuis – Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button