HardlopenNieuws uit ZwolleSport

Zwolse Halve Marathon melkkoe voor Afrika

Zwolle – Daags na de negentiende editie van de Scania Zwolse Halve Marathon, die zaterdag 15 juni op het programma staat, nemen meerdere deelnemende Afrikaanse atleten hun intrek in De Maathoeve in het Overijsselse Heeten. Daar wordt de atleten een driedaagse opleiding natuurlijke veehouderij aangeboden.

Stichting Halve Marathon Zwolle biedt dit educatieve programma aan in samenwerking met de provincie Overijssel en het Platform Natuurlijke Veehouderij, nadat de organisatie van het Zwolse hardloopevenement in 2018 de winnende atleten voor het eerst een koe cadeau deed. Een even ludieke als serieuze aangelegenheid, die in 2019 een vervolg krijgt. Zo is er ook dit jaar voor de winnaar bij zowel de mannen als de vrouwen weer een koe. En deze koeien worden in het thuisland van de desbetreffende atleten gekocht.

“Het idee voor deze hoofdprijs werd geboren tijdens de persconferentie van 2017,” vertelt Teun Bouwhuis, voorzitter van Stichting Halve Marathon Zwolle. “De Keniaanse topatleet Richard Mengich, winnaar van drie edities, vertelde toen dat hij atleet én boer is. In zijn woonplaats Iten houdt hij zo’n vijftien koeien, want van het prijzengeld dat hij her en der bij elkaar loopt koopt hij in Kenia koeien. En die koeien zijn allemaal vernoemd naar steden waar hij ooit zegevierde.”

Het verhaal van Richard Mengich is niet uniek, want het Nederlandse management van de hardlopers bevestigt dat een koe voor heel veel Afrikaanse atleten zeer waardevol is. “Een koe is een waardevol cadeau, die de atleten en hun familie voorziet in levensonderhoud en daarom is de koe in landen als Kenia een duurzame bron van inkomsten.”

“Om de prijs kracht bij te zetten en ook de kracht van onze provincie te delen zetten wij met dit opleidingsprogramma in op het delen van onze kennis over innovatief en duurzaam boeren,” aldus Katrien van ’t Hooft, organisator van het trainingsprogramma vanuit Dutch Farm Experience – onderdeel van het Platform Natuurlijke Veehouderij. Het educatieve programma bevat lessen over de Nederlandse agricultuur, veehouderij en zuivelproductie. Al deze kennis wordt bijgebracht tijdens diverse studiebezoeken aan innovatieve veehouders in de regio verbonden aan Salland Boert en Eet Bewust. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button