Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vrije scholen in Zwolle staken net even anders

Zwolle – Woensdag hebben de vrije scholen Michael in Holtenbroek en de Ridder Joris in Westenholte op een bijzondere manier meegedaan aan de lerarenstaking. De school in Westenholte ging, op de dag van de staking dicht. Maar de leerkrachten gingen een dagje meewerken op de vrije school Michael. Ze wilden hiermee laten zien hoe het kan gaan als er genoeg onderwijzend personeel is op de basisschool.

Ziekte

Janneke van de Toorn, leerkracht van groep 8 op de vrije school Michaël  kon vandaag rekenen op de hulp van vele collega’s uit Westenholte. “Dat is wat wij willen. Meer handen in de klas. Dus wij voelen vandaag even hoe fijn dat is.” Met de actie willen de leraren laten zien dat ze handen te kort komen. Van de Toorn heeft normaal 31 kinderen in de klas. “Maar als er een collega ziek is dan wordt zijn of haar klas verdeeld. Dan krijg je er in jouw klas gewoon nog 6 kinderen bij. Dat is gewoon niet te doen. Dat is echt te veel”.

Te veel administratie

Gemis aan extra ondersteuners in de klas is er sowieso. “We hebben niet genoeg mensen in de klas.”. Extra ondersteuning blijkt ook hard nodig door de hoge administratielast. Plannen schrijven, toetsen,  evalueren, oudergesprekken, rapporten schrijven en nakijkwerk verhogen de werkdruk behoorlijk.

Volgens de groep 8 leerkracht ligt de oplossing onder andere in het verkleinen van de klassen: “zodat je meer tijd hebt om alle kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben.” Maar ook noemt ze minder administratielast en een beter salaris. “Want het salaris is kennelijk niet aantrekkelijk genoeg voor jonge mensen om het beroep te kiezen.”

25.000 euro

Over het extra geld dat is toegezegd door het ministerie is ze duidelijk: “Wij hebben het globaal doorgerekend voor onze school. Het zou neerkomen op zo’n 25.000 euro. Daar heb je nog niet eens een onderwijsassistent voor. Bovendien zou je die dan over 2 jaar weer moeten ontslaan want je kan niet garanderen dat er over 2 jaar nog geld is. Dus dat is voor ons dus geen oplossing, er moet
echt structureel geld bij.”

Het zou neerkomen op zo’n 25.000 euro. Daar heb je nog niet eens een onderwijsassistent voor. Janneke van de Toorn

Foto’s © Teun Dertien

Donderdag gaan de leerkrachten van de Michaelschool meehelpen op de Ridder Joris.
Ook daar zijn er problemen. “Bij de Ridder Joris is het heel lastig omdat ze niemand hebben die de leestoetsen kan afnemen. Dat moet dan in een drukke klas. Geen doen als je dat 30 keer moet doen.” De Michael leerkrachten gaan morgen dan ook kinderen begeleiden die extra hulp nodig hebben of juist uitdaging nodig hebben.

Foto’s © Teun Dertien

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button