112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Voortvluchtige veroordeelde mensenhandelaar aangehouden

Zwolle – Het Fugitive Active Search Team (FastNL) van de politie hield op maandagavond 7 maart een 44-jarige voortvluchtige en veroordeelde mensenhandelaar aan in Zwolle.

De man heeft zich gedurende een aantal jaren schuldig gemaakt aan mensenhandel door vrouwen met geweld en onder bedreiging te dwingen te werken in de prostitutie. De slachtoffers zijn door de man blootgesteld aan vernederingen, mishandelingen en bedreigingen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en het betalen van een schadevergoeding van bijna €22.000,-.

Veroordeling

In juli 2013 is de man door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor deze feiten veroordeeld. Op het moment van de uitspraak was hij op vrije voeten.
De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat de man niet ontvankelijk was in zijn beroep. Het speciale politieteam FastNL startte het onderzoek naar de veroordeelde en lokaliseerde hem. Na een bezoek aan een koffieshop in Zwolle hield FastNL hem maandag aan. Hij is overgebracht naar een penitentiaire inrichting waar hij zijn straf uit moet zitten.

FastNL

FastNL is op 1 januari 2015 in het leven geroepen. Sinds de oprichting beschikt de politie over een team van speciaal getrainde politiemensen dat zich samen Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten en niet beschikken over een bekende woon- of verblijfplaats in Nederland. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd.
Daarnaast vervult het team een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats.
Het team dankt haar naam aan haar Europese partners die samen het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) vormen. Binnen ENFAST wordt kennis en informatie heel snel met collega-specialisten in het buitenland gedeeld.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button