Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Voorbeschouwing PEC Zwolle – Vitesse

Zwolle – Uitzinnig van vreugde was iedereen in het MAC3PARK stadion toen Pelle Clement in de laatste paar tellen van de blessuretijd PEC Zwolle aan een 4-3 zege hielp tegen Vitesse. Niemand had toen voor mogelijk gehouden dat dit de laatste thuiswedstrijd zou zijn dat er met z’n allen naar het stadion gegaan kon worden.

Toch is de realiteit negen maanden later dat PEC Zwolle – Vitesse de laatste wedstrijd was waarin er massaal gejuicht kon worden. De lege stadions wennen nog altijd niet, maar toch wordt er inmiddels alweer enkele maanden gevoetbald zonder publiek. Het duel van zaterdagavond tussen de huidige nummers 11 en 2 van de ranglijst zal in dat opzicht dan ook enorm verschillen van die zaterdagavond in februari van dit jaar.

Clubrecord

Vitesse beleeft een geweldig seizoen tot dusverre. Met acht winstpartijen, één gelijkspel en één nederlaag heeft het zich op de tweede plaats genesteld en hijgt het koploper Ajax al wekenlang in de nek. Afgelopen weekend werd er thuis van Fortuna Sittard gewonnen, een tegenstander die nog altijd wacht op de eerste zege. Die overwinning kwam uiterst moeizaam tot stand. Pas in het laatste kwart van de wedstrijd viel de eerste Arnhemse goal en al gauw volgde ook de tweede. Door de 2-0 overwinning behaalde Vitesse een clubrecord. Nog nooit vergaarde het 25 punten uit de eerste tien wedstrijden. Van de twintig gemaakte goals kwam de helft van het duo Armando Broja – Loïs Openda. Naast zijn geprezen voorhoede kan trainer/coach Thomas Letsch ook tevreden zijn over de defensieve kwaliteiten. Pas zes keer hoefde Remko Pasveer de bal uit het Vitesse-doel te halen en daarmee is hij op Andre Onana na, de minst gepasseerde doelman van de Eredivisie. De tweede plaats is in dat opzicht dan ook volledig terecht.

Gelijke spelen

PEC Zwolle weet wat dat betreft dat het aan de bak kan. De Blauwvingers behaalden zaterdagavond in Venlo alweer het zesde gelijke spel van het seizoen. Het lukte niet om na rust de 1-2 voorsprong vast te houden en bovendien zag het Thomas Lam ook nog eens met rood vertrekken. Dat kwam de Finse mandekker op een straf van vijf duels schorsing (waarvan één voorwaardelijk) te staan. De andere kant van de medaille is dat PEC Zwolle zeven van de tien wedstrijden niet verloren heeft, iets wat alleen ploegen uit het linkerrijtje kunnen zeggen. Bij een overwinning op de verrassing van het seizoen nestelt PEC Zwolle zich ook in dat rijtje. Op basis van de in het verleden gespeelde wedstrijden in eredivisieverband in Zwolle, is de stand gelijk. Beide ploegen trokken vijfmaal aan het langste eind

Van Polen en Clement

De Zwollenaren hopen spoedig weer gebruik te kunnen maken van de diensten van aanvoerder Bram van Polen en vice-aanvoerder Pelle Clement, die de voorbije week weer op het trainingsveld te bewonderen waren. Beide spelers waren al geruime tijd geblesseerd. Ook Slobodan Tedić ontbrak al meerdere keren sinds de Serviër in Zwolle neerstreek. In zowel de thuiswedstrijd tegen Willem II als in die tegen FC Utrecht kreeg de spits een forse tik te verwerken, waardoor de daaropvolgende wedstrijd (FC Twente-uit en VVV-Venlo-uit) geen haalbare kaart leek. Mike van Duinen vervulde daarom in Venlo de rol van spits en dat leverde de speler ook zijn eerste treffer van het seizoen op.

Arbitrage

PEC Zwolle – Vitesse begint zaterdagavond om 21.00 uur. Scheidsrechter is Dennis Higler. Assistent-scheidrechters zijn Erik Kleinjan en Yorick Weterings. Official is Stan Teuben. Siemen Mulder fungeert als VAR en wordt bijgestaan door Angelo Boonman.

Gerelateerde artikelen

Back to top button