Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Voorbeschouwing PEC Zwolle – AZ

Zwolle – Zaterdagavond begint PEC Zwolle om 20.00 uur aan de tweede seizoenshelft. Na een belangrijke zege op ADO Den Haag en een korte winterbreak komt dit weekend AZ op bezoek in de Overijsselse hoofdstad.

Kaartenregen

Die wedstrijd stond in Alkmaar in speelronde 2 op het programma. Destijds behaalde PEC Zwolle door een doelpunt van Clint Leemans het eerste punt. Myron Boadu scoorde namens AZ in een duel waarin scheidsrechter Serdar Gözübüyük het druk had. De leidsman trok zeven gele kaarten en toonde Calvin Stengs en Thomas Lam de rode kaart. In het laatste kwartier leek PEC Zwolle te bezwijken onder de immense druk, maar het punt werd over de streep getrokken.

Gelijke spelen

AZ behaalde daarna het ene na het andere gelijke spel. En telkens werd een voorsprong in de slotfase weggegeven. Ook PEC Zwolle heeft inmiddels de nodige gelijke spelen achter zijn naam staan. Zeven keer eindigde een duel onbeslist, terwijl AZ zesmaal remiseerde. Het meest recente gelijke spel betrof de inhaalwedstrijd eind december tegen FC Utrecht. Voor de Domstedelingen betekende dat overigens het achtste gelijke spel, waardoor FC Utrecht koploper is als het gaat om gelijkspelen.

Karlsson

Eén van de smaakmakers dit seizoen bij AZ is Jesper Karlsson. De Zweed kwam vlak voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle naar Alkmaar, maar speelde toen nog niet. Inmiddels staat de teller na achttien officiële duels op zes treffers voor de vleugelaanvaller. Wel is Karlsson al een jaar lang non-stop aan het voetballen, aangezien de speler afkomstig is van Elfsborg en in de Allsvenskan, welke loopt van maart tot november, ook al 22 wedstrijden speelde in 2020. Dat leverde hem bovendien de titel ‘Aanvaller van het Jaar’ op in zijn geboorteland. Karlsson is overigens niet de eerste aanvaller die voor Elfsborg en AZ speelde. Die andere spits was Denni Avdić, die voor hij in Alkmaar neerstreek een jaar furore maakte bij PEC Zwolle.

Slot

Bij AZ was het de afgelopen periode allesbehalve rustig. Aan het begin van december werd trainer Arne Slot, nadat bekend werd dat de Zwollenaar met Feyenoord had gesproken over een mogelijk dienstverband, de laan uitgestuurd. Pascal Jansen neemt sindsdien de honneurs waar. Na het vertrek van Slot verloor AZ zowel in de Europa League als Eredivisie. Door de Europese nederlaag moest het zelfs afscheid nemen van het toernooi. Ondertussen lijkt deze onfortuinlijke periode achterwege te zijn, want van de daaropvolgende vier wedstrijden wist AZ er drie te winnen. Zaterdag kunnen broers Eliano en Tijjani Reijnders weer tegenover elkaar staan. Het zou dan, inclusief de oefenwedstrijd uit de voorbereiding, de derde broedertwist van het seizoen kunnen worden.

Arbitrage

De eerste wedstrijd van 2021 staat zaterdag onder leiding van Kevin Blom. De scheidsrechter zal om 20:00 uur voor de aftrap fluiten. Blom zal geassisteerd worden door assistent-scheidsrechters Erik Kleinjan en Richard Polman. De official is Jesse Rozendal. VAR is Luca Cantineau en hij wordt op zijn plaats geassisteerd door AVAR Erik Koopman.

Kijk PEC Zwolle live op ESPN

De wedstrijd PEC Zwolle – AZ is zaterdag live te zien op ESPN, dat is vanaf dit jaar de nieuwe naam van FOX Sports. Het duel wordt uitgezonden op kanaal 1. Het programmaboekje van PEC Zwolle – AZ is hier alvast te lezen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button