Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Voorbeschouwing FC Groningen – PEC Zwolle

Zaterdagavond om 18.30 uur staat het competitieduel  tussen FC Groningen en PEC Zwolle op het programma. De Zwollenaren gaan op bezoek bij de nummer acht uit de Eredivisie. De ploeg van trainer/coach Ron Jans staat momenteel op een zesde plek, met een voorsprong van drie punten op de Groningers.

Puntverlies   
De vorige competitiespeelronde ging de ploeg van trainer/coach Erwin van de Looi op bezoek bij promovendus N.E.C. Albert Rusnák maakte de openingstreffer, maar door een benutte penalty van N.E.C.-aanvaller Christian Santos eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Ook PEC Zwolle verspeelde punten. In eigen huis werd nipt verloren van FC Utrecht. Na een kwartier spelen zorgde Wouter Marinus voor de 1-0 en tien minuten later tekende Sébastien Haller alweer voor de gelijkmaker. In de 85 e minuut kreeg Stef Nijland de kans om zijn ploeg vanaf elf meter naar de overwinning te schieten, maar de invaller schoot over. Waar Nijland de kans liet liggen, wist Haller kort daarna wel raad met het buitenkansje. De doelpuntenmachine uit Frankrijk schoot de strafschop koelbloedig in de kruising. Zo stapten de Blauwvingers met een 1-2 nederlaag van het veld.

Terug in het verleden
Een terugblik in het verleden laat zien dat de Zwollenaren het lastig hebben in het Hoge Noorden. Van de tweeëntwintig wedstrijden werden er namelijk maar drie in winst omgezet.  Het laatste duel tussen beide teams eindigde vorig seizoen in de Euroborg in een 0-1 overwinning voor de Zwolse ploeg. Tomás   Necíd was toen de doelpuntenmaker. Een week daarvoor stonden de clubs tegenover elkaar in de finale van de KNVB Beker. In die wedstrijd trokken de Noorderlingen aan het langste eind en stuurden zij de regerend bekerwinnaar met 0-2 naar huis.

Terug op het oude nest
PEC Zwolle trainer/coach Ron Jans treft met FC Groningen de club waar hij tussen 2002 en 2010 als hoofdtrainer voor de selectie stond. Jans gaf vorig seizoen voor het spelen van de bekerfinale al aan dat hij, in de tijd dat hij in Groningen werkte, ’vergroniseerd’ is. De geboren Zwollenaar wist de club in zijn periode op te werken van potentiele degradatiekandidaat tot stabiele subtopper. In het seizoen 2004-2005 wist Jans de weg naar boven in te zetten en een jaar later plaatste de club zich zelfs voor Europees voetbal. Na omzwervingen bij sc Heerenveen en Standard Luik streek de trainer in 2013 neer in zijn geboorteplaats, Zwolle. Ook in Overijssel heeft Jans successen geboekt, met onder meer een gewonnen KNVB Beker, Johan Cruijff Schaal en plaatsing voor Europees voetbal. Naast Jans heeft ook Stef Nijland een verleden bij de opponent van zaterdag. Hij debuteerde namens Groningen in het betaalde voetbal. Bij FC Groningen treffen we twee spelers aan met een verleden in Zwolle aan. Jesper Drost maakte afgelopen zomer de overstap naar het noorden. PEC Zwolle TV zocht hem vrijdag op, dit filmpje is hierboven te zien. Daarnaast staat centrale verdediger Etienne Reijnen bij de groen-witten onder contract. De verdediger verruilde in januari 2011 de Blauwvingers voor AZ. Via SC Cambuur maakte ook hij afgelopen zomer de overstap naar de tegenstander van zaterdag.

Het duel staat zaterdagavond onder leiding van arbiter Manschot. De heren Siebert, De Nas en Kooij assisteren hem. PEC Zwolle wordt door 450 supporters aangemoedigd vanuit het uitvak! Ben jij er niet bij, volg het duel dan via ons Twitterkanaal of kijk live mee via FOX Sports. Er wordt om 18.30 uur afgetrapt in de Euroborg.

Bron: PEC Zwolle / PEC Zwolle TV

Back to top button