Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Voor & Na – Van volle kathedraal tot 8 afgetopte boomstammen

Foto's: ©Peter Denekamp

Zwolle – Maar liefst 109 populieren moesten om aan de Schellerenkweg. De kap van de door de droogte aangetaste bomen leverde heel wat emotionele reacties op op social media. Toch was de kap noodzakelijk. Door de extreme hitte was de spanning in de taken zo verslechterd dat de schade onherstelbaar was.

Voor & Na foto

We brachten de Schellerenkweg voor en na de kap voor u in beeld. Nog één keer kijken hoe in één dag het aangezicht van de ‘Kathedraal’ veranderde in niet meer dan een paar boomstronken? Click dan met de muis de witte balk aan en schuif naar links of rechts.

Populieren hebben veel water nodig om te leven, te groeien en hun takken te behouden. Wanneer deze bomen te weinig water kunnen opnemen uit de grond en er sprake is van zeer hoge temperaturen, kunnen gezonde takken spontaan afbreken. Door de extreme hitte was dit het geval bij de zeer oude populieren aan de Schellerenkweg. Dit leverde gevaarlijke situaties op, en daarom moest er worden gekapt.

Schellerenkweg 15 augustus na de kap – Foto: ©Peter Denekamp
Schellerenkweg 15 augustus na de kap – Foto: ©Peter Denekamp

 

Spechtenholen

Acht boomstammen zijn blijven staan tot een hoogte van circa 6 meter. In deze stammen zitten gaten en spleten, dit zijn mogelijk spechtenholen. Daarnaast is het goed voor de vleermuizen. Zij gebruiken voor het bepalen van hun vliegroute natuurlijke elementen zoals bomenrijen.

Nieuwe bomen

Op een later moment worden er nieuwe bomen geplant. Ook weer populieren, omdat deze bomen erg goed passen in het landschap aan de Schellerenkweg. Daarmee wordt de zogeheten ‘Groene Kathedraal’ weer opgebouwd voor toekomstige generaties.

 

Op verschillende gekapte populieren is de zeer slechte staat van de bomen goed te zien – Foto: ©Peter Denekamp
Ook deze holle stam laat de slechte staat van deze populier zien – Foto: ©Peter Denekamp

 

Groene Kathedraal De oude bomen, geplant in 1955, vormen al jaren het beeld van de Schellerenkweg. In 2009 tijdens de verkiezing ‘mooiste boom van Zwolle’ werden de bomen aan de Schellerenkweg uitgekozen en werd het één van de mooiste lanen van Zwolle genoemd. Ook worden de bomen wel de ‘Groene Kathedraal’ genoemd, vanwege de vorm van de bomen.
Tags
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close