Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Voor Elkaar Zwolle vraagt aandacht voor armoede in Zwolle

Zwolle – Armoede in Nederland is lang niet altijd zichtbaar. Stichting Voor Elkaar Zwolle geeft hier aandacht aan met de Week van de Armoede, van 13 tot 20 oktober, rondom Wereldarmoededag (17 oktober). In deze week wil de stichting bewustwording over armoede in Zwolle vergroten.

Armoede in Zwolle

1 op de 5 huishoudens heeft te maken met schulden en veel mensen zoeken (te) laat hulp. Ook op het gebied van werk of integratie kunnen mensen in armoede leven. Naomi is coördinator bij Voor Elkaar Zwolle. ‘Ik zie veel mensen die vast zitten. Ze hebben werk, maar komen maar net rond. Ze hebben niet het geld om een opleiding te volgen, en doen werk dat ze niet vol houden tot ze met pensioen kunnen, bijvoorbeeld omdat het fysiek zwaar is. Armoede is ook dat je jezelf niet uit zo’n positie kan halen.’ Haar collega’s Petronella en Elly stemmen met haar in, en Elly zegt: ‘We hebben het vaak over life events. Denk aan baanverlies, echtscheiding, je partner die plotseling overlijdt, ziekte, vluchten naar een ander land vanwege oorlog in je thuisland, of bijvoorbeeld het krijgen van een kind. Veel Nederlanders kunnen zich als alles normaal verloopt net redden, maar op het moment dat je leven ingrijpend verandert, heeft dat zeker ook invloed op je financiën. En dan is er ook nog de groep nieuwe Nederlanders, die vaak het overzicht in alle regelgeving en voorzieningen verliezen.’

Samen Hart voor Mensen

Dit jaar heeft de stichting voor de Week van de Armoede kerken uit Zwolle gevraagd mee te doen. In verschillende kerkdiensten van de komende tijd zal daarom aandacht worden gegeven aan het thema. Daarnaast zal de campagne Samen Hart voor Mensen (zie www.samenhartvoormensen.nl) van SchuldHulpMaatje op 16 oktober samen met deelnemende kerken worden afgetrapt. Deze campagne is ontwikkeld om meer aandacht te vragen voor mensen met geldzorgen. Tijdens de kick-off in de Plantagekerk wordt gesproken over armoede en het werk van Voor Elkaar Zwolle. Ook wordt er een laagdrempelige challenge gedaan om aandacht te vragen voor armoede.

Sterker naar Werk-event

Vanuit het project JobHulpMaatje vindt er een evenement voor werkzoekenden plaats, in samenwerking met de Stadkamer, ArboPositief en de GiftCity. Sterker naar Werk is een informatiemarkt over kansrijke werksoorten, nu en in de toekomst. Het gratis event is voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk, maar ook iedereen die nieuwsgierig is naar de markt is welkom. Sterker naar Werk is op donderdag 17 oktober van 09.30 tot 12.30 uur in de Stadkamer in het centrum (Zeven Alleetjes 1a, Zwolle).

Over Stichting Voor Elkaar Zwolle

Voor Elkaar Zwolle staat naast kwetsbare stadsgenoten en ondersteunt hen in het zetten van een duurzame stap in een menswaardig bestaan. Gecertificeerde vrijwilligers (maatjes) ondersteunen stadsgenoten die vastlopen of in de problemen dreigen te raken op het gebied van financiën, werk(loosheid) en/of integratie. Ze trekken korte of langere tijd met iemand op, met het doel dat hij/zij weer perspectief heeft en zelfstandig kan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button