Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Zwolle gaat voor groene (blauw)vingers in het basisonderwijs

Zwolle – Samen met Zwollenaren werkt de gemeente Zwolle aan een groen en duurzaam Zwolle. Ze investeert daarom in natuur- en milieueducatie (NME) op basisscholen. Dat dit belangrijk is blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie. Kinderen in Nederland staan ver af van de natuur. Bijna veertig procent van de basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 scoort laag op het begrip ‘natuurintelligentie’ (NQ). In deze tijd van klimaatverandering en biodiversiteitscrisis is dit zorgelijk.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Door kinderen op een speelse manier in contact te brengen met de natuur willen we hun interesse aanwakkeren en kennis bijbrengen. Bijvoorbeeld over het belang van klimaatadaptatie, duurzame energie en circulaire economie. Want jong geleerd, is oud gedaan. Daarom investeren wij in Zwolle in het kosteloos beschikbaar stellen van de leskisten van Natuur en Milieu Overijssel”.

Het is belangrijk dat leerkrachten op dit vlak goed worden ondersteund. De leskisten sluiten aan op de kerndoelen van het basisonderwijs en zijn eenvoudig te reserveren via de educatie-website van Natuur en Milieu Overijssel: www.nmeoverijssel.nl. De leskisten worden op school gebracht en weer opgehaald. Naast de leskisten kunnen ook materiaalzendingen worden besteld. In januari gaat het om vogelvoer. Zo kunnen de leerlingen zelf vetbollen maken en ontdekken welke vogels hier op af komen!

Gemeente Zwolle spin in het web

Team NME van de gemeente Zwolle is voor natuur- en milieueducatie in Zwolle de onafhankelijke vraagbaak voor leerkrachten, scholen en natuureducatieve partners. Gemeente Zwolle werkt samen met deze natuureducatieve partners, om zo alle basisscholen in Zwolle te enthousiasmeren om natuureducatie structureler op te nemen in hun onderwijsprogramma. Zo investeert de gemeente Zwolle bijvoorbeeld in het aanbieden van lessen of werkbezoeken over natuur en duurzaamheid in de wijk.

Ook promoot de gemeente Zwolle mooie excursies van de natuureducatieve partners zoals de ROVA Groentour en de Veldlessen Vechterweerd van de IVN. Dit doet de gemeente Zwolle via de digitale nieuwsbrief die vier keer per jaar uitkomt.

Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen? Meld je dan aan via www.zwolle.nl/nme. Daar kun je ook al het aanbod vinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button