KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Voldoen paspoorten wel aan kwaliteitseisen?

Zwolle – Reisdocumenten worden al jaren niet meer geproduceerd door de gemeente maar op een
centrale plaats en onder auspiciën van het Ministerie van BZK. Het gebeurt af en toe dat er dat er
technisch iets niet juist is met een document. Dat blijkt uit beantwoording van vragen van GroenLinks en CDA Zwolle door burgemeester Peter Snijders.

Het gaat dan om bijvoorbeeld een misdruk in een bepaald echtheidskenmerk in een serie paspoorten. Of zoals bij een chipstoring in een serie ID-kaarten in 2021. Bij pasfoto’s geeft een matrix aan of een foto voldoet aan de eisen. In de gevallen dat het hier fout gaat betreft het meestal grensgevallen. Bijvoorbeeld een niet geheel gesloten mond, een bril die toch iets reflectie geeft, een hoofddoek die toch net iets teveel het gezicht bedekt of een klein kind dat niet goed op de foto gezet kan worden. Maar dit zijn incidenten.

In alle voorkomende gevallen biedt de gemeente kosteloos een nieuwe aanvraag aan. Zij streeft er uiteraard
altijd naar om dit soort fouten zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard zal zij verdere aanbevelingen en/of maatregelen van de Minister strikt opvolgen/invoeren.

Er zijn in  de gemeente Zwolle geen signalen dat er valse identiteitsbewijzen in omloop zijn. Elke aanvraag van identiteitsbewijzen wordt gecontroleerd door een productspecialist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button