Nieuws uit ZwolleSportUit uw buurtVoetbalVoorpaginaZorg & WelzijnZwolle-Zuid

Voetbalvereniging ZAC verklaart sportterrein officieel rookvrij

Zwolle – Als eerste voetbalvereniging in Zwolle maakte ZAC haar sportterrein rookvrij. Zaterdagmiddag omstreeks half twee onthulde wethouder Van Willigen een spandoek waarmee hij het terrein van ZAC op het Jo van Marle sportpark officieel rookvrij verklaarde. Vanaf 2025 moeten bijna alle sportverenigingen in Nederland rookvrij zijn.

Jeugspelers van de Zwolsche Athletische Club trapten eerst symbolisch de ‘laatste sigaret’ uit het doel op het ZAC-gedeelte van het sportpark. Oudere voetballers droegen de ‘laatste sigaret’ daarna het terrein af.

Vervolgens onthulde de wethouder samen met bestuursleden van de club een spandoek met tekst ‘Rookvrij – Op weg naar een rookvrije generatie’.

Rookvrij sporten

ZAC wil dat al haar leden rookvrij kunnen sporten. Secretaris Roel Broeksma: “Sporten is gezond, terwijl roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Daarom vraagt ZAC aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden.”

Zien roken, doet roken

Een belangrijke reden voor het invoeren van een rookvrij sportterrein is het voorkomen dat jeugdspelers via de club in aanraking komen met roken. In navolging van de KNVB sluit de club zich aan bij het initiatief Rookvrije Generatie van KWF Kankerbestrijding, Longfonds en Hartstichting. Broeksma: “Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als ze mensen zien roken naar wie ze opkijken zoals oudere spelers, trainers en ouders. Zien roken, doet roken.”

Iedereen welkom bij ZAC

Iedereen was en blijft welkom bij ZAC, ook rokers. Wel vraagt de club rokende leden en bezoekers om op de aangewezen rookplek te roken. Alle overige plekken binnen het sportterrein, zoals langs de velden en op de tribune zijn rookvrij.

Groot draagvlak

Een belangrijke voorwaarde voor het invoeren van een rookvrij sportterrein is de steun onder de leden. Daarom hield ZAC een enquête. Maar liefst 34% van de leden vulde de enquête in. Een teken dat het onderwerp leeft. Meer dan 80% van de leden bleek voorstander van een rookvrij sportterrein. Roel Broeksma: ” Deze uitkomst van de enquête was een enorme steun in de rug voor ons als bestuur. De boodschap van de leden was duidelijk: maak het sportterrein rookvrij!”

Aanleiding

Aanleiding voor ZAC om aan de slag te gaan met een rookvrij sportterrein waren vragen van ouders over het rookbeleid. Daarnaast speelden maatschappelijke ontwikkelingen zoals Rookvrije Generatie een rol. Steeds meer scholen, speelplaatsen, ziekenhuizen en andere openbare ruimten worden rookvrij.

Ook de overheid heeft steeds meer aandacht voor rookvrij sporten en spelen. In november 2017 nam de gemeenteraad van Zwolle hierover een motie aan. Op landelijk niveau is het Nationaal Preventieakkoord ondertekend met daarin afspraken over roken.

Nationaal Preventieakkoord

Gerelateerde artikelen

Back to top button