Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Wereldkankerdag in Isala

Zwolle – ‘Dat mij oma weer beter wordt!’, het is één van de wensen die in de wensboom hangt bij Isala. Met die wensboom wilde Isala de bezoekers een mogelijkheid bieden voor een  persoonlijke boodschap over kanker, speciaal op Wereldkankerdag. Op deze 4e februari, wordt ieder jaar stilgestaan bij deze levensbedreigende ziekte.

De wens  in de boom raakt ook de medewerker van de afdeling Oncologie. “Ik ben professioneel elke dag met kanker bezig. Maar als je zo’n kaartje ziet dan weet je weer wat de diagnose kanker voor impact heeft op een hele familie”.  Dit is dan ook de reden dat het ziekenhuis ook dit jaar weer aandacht besteedt aan de behandeling en de nazorg.   Ondersteuningsconsulenten van Allerzorg Care for Cancer, gastvrouwen van IntermeZZo en medewerkers van Isala Oncologisch centrum stonden de bezoekers de hele dag te woord bij de informatiestands.

Ik ben professioneel elke dag met kanker bezig. Maar als je zo’n kaartje ziet dan weet je weer wat de diagnose kanker voor impact heeft op een hele familie Medewerker Isala Oncologisch Centrum

Isala breidt oncologische zorg bij patiënten thuis uit

De zorg voor kankerpatiënten is overigens volop in ontwikkeling. Zo heeft het ziekenhuis afgelopen jaar de oncologische zorg van  patiënten uitgebreid naar thuisbehandeling. Dankzij samenwerking met Zilveren Kruis wordt immunotherapie aan huis nu vijf dagen in de week aangeboden. Zo’n vijfentwintig mensen per week kunnen thuis behandeld worden. Dit betekent minder reistijd, belasting en stress voor de patiënt. : “Dat biedt heel veel comfort voor de patiënt. Die blijft in zijn eigen omgeving en het kost hem of haar minder tijd.”

Steeds meer ziekenhuiszorg verplaatst zich buiten de ziekenhuismuren, waar mogelijk bij mensen thuis. Vanuit Isala Oncologisch centrum was het al een lange tijd de wens om sommige behandelingen bij patiënten thuis te kunnen aanbieden. Daarom startte het in 2016 een pilot waarin patiënten met een kortdurende niet-complexe systemische behandeling of ondersteunende behandeling thuis behandeld konden worden. Deze pilot is inmiddels omgezet naar reguliere zorg en recent uitgebreid naar vijf dagen per week

Afgelopen kregen 7900 mensen in Overijssel kanker. Gelukkig wordt de kans op overleven steeds groter.

Gerelateerde artikelen

Back to top button