Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Voetbal | Berkum pakt periode in extra tijd

Zwolle / Zutphen – Berkum heeft bij FC Zutphen ver in blessuretijd met 1-2 gewonnen en eindigde daardoor bovenaan in de strijd om het tweede periodekampioenschap in de 1e Klasse D. Na een matige eerste helft waren de Zwollenaren na rust oppermachtig, maar het ging voorin te vaak nét mis voordat invaller William Potkamp toch voor de verdiende winst zorgde.

“Voor rust was het zwaar onder de maat, we leden veel te veel balverlies, maar de tweede helft was qua voetbal fantastisch voor ons. Mooi dat we nu dus ook eens kunnen wínnen in blessuretijd,” constateerde Berkum-trainer Willem Brouwer.

Perfecte voorzet

De eerste kans was al na enkele minuten voor Zutphen maar de vooral voor rust gevaarlijke spits Edilson José Coelho slaagde er, na uitglijden van zijn tegenstander, niet in om de bal in het Zwolse doel te krijgen. Na krap een kwartier was het aan de overkant wél raak, toen Johnsen Bacuna op rechts de diepte in werd gestuurd door Frank Hoolsema. De Zwolse vleugelspits bediende met een perfecte voorzet Youp Kok, die vervolgens Zutphen-keeper Marijn Sangers met een kopbal kansloos liet: 0-1.

Daarna leken de bezoekers het echter een tijdje wel te geloven en was er aan hun inzet op dat moment niet te zien dat er om een periodetitel werd gespeeld. Dat leidde er toe dat ex-prof Mark Bloemendaal namens Zutphen van afstand uit kon halen, waarbij de bal maar nét over ging, en dat er steeds meer dreiging van de thuisclub uitging. Na iets meer dan een half uur ging dat fout voor Berkum toen een fraaie één-twee tussen Coelho en Bloemendaal door de laatste werd afgerond, waardoor het dus 1-1 stond. De nog maar 17-jarige Zutphense doelman Sangers stond even later op de goede plek om, na een corner, een hard schot van Marc van der Meulen onschadelijk te maken.

Eind aan weerwerk

Na rust was van het goede weerwerk van Zutphen, dat op het eind ook conditioneel tekort leek te komen, niet veel meer over. Berkum zette met fraaie combinaties steeds meer pressie en de thuisclub kwam nauwelijks nog over de middellijn. Toch slaagden de Zwollenaren er lange tijd niet in om keeper Sangers te passeren. Zo’n 20 minuten voor tijd leek dat wél te gaan lukken, toen een geweldige aanval over zeven of acht schijven doeltreffend werd afgerond door Bacuna, maar de goal werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Direct daarna ontsnapte Bacuna, na een afgeslagen vrije trap voor de thuisclub, maar de Berkum-spits werd in het strafschopgebied getorpedeerd door Samad Ezafzafi. Tot verbazing van velen werd dat echter niet bestraft met een penalty maar gaf scheidsrechter Gert-Jan Beltman een vrije trap aan Zutphen.

Toen daarna nog weer diverse kansrijke pogingen nét strandden leek de winst, en daarmee de periodetitel, uit de Zwolse handen te gaan glippen. Diep in blessuretijd kreeg Berkum echter een vrije trap, die door Jasper van der Stouw hoog in de Zutphense doelmond werd gelepeld. Daar slaagde de defensie van de thuisclub er niet in om de bal weg te krijgen, waarna matchwinner Potkamp op de juiste plek stond om de erg late maar zeer verdiende 1-2 binnen te prikken. Daarmee bezorgde hij Berkum, dat derde blijft in de 1e Klasse D, dus ook de eerste prijs van dit seizoen!

FC Zutphen-Berkum 1-2

Scheidsrechter: Gert-Jan Beltman

Doelpunten: 14. Youp Kok (0-1), 33. Mark Bloemendaal (1-1), 90+7 William Potkamp (1-2)

Gele kaarten: Marc van der Meulen, Razi Kanseyo, Johnsen Bacuna (Berkum), Niek Bakkerweerd, Sebastian van Laar (FC Zutphen)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dirk Muis, Bram Pool (63. Razi Kanseyo), Jasper van der Stouw, Thom Kooke, Frank Hoolsema (63. William Potkamp), Ruud Wellenberg, Marc van der Meulen, Chris van der Meulen, Youp Kok, Johnsen Bacuna (90+8. Jordi de Jonge)

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Jelle Macaré (55. Radjindher Banwari), Cas Mulder, Tom de Haan, Samad Ezafzafi (81. Noë Bokila), Niek Bakkerweerd, Mark Bloemendaal (90+3. Wouter de Haan), Sebastian van Laar, Floris Egbers, Huib Achterkamp, Edilson José Coelho