Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Voedselbank verhuist naar locatie direct achter bouwmarkten Marslanden

Zwolle – De Voedselbank in Zwolle gaat verhuizen. Noodgedwongen omdat ze het huidige pand aan de Westerlaan moeten verlaten. De verhuurder heeft andere plannen met dit gebouw, dat gelegen is nabij het station. De nieuwe locatie van de Voedselbank komt op de Marslanden aan de George Stephensonstraat achter de Karwei en de Praxis.

Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt de Voedselbank tijdelijk met de huur van het nieuwe pand. Ze stelt hiervoor van 2017 tot 2020 in totaal maximaal € 60.000,- subsidie beschikbaar, wat neerkomt op ongeveer de helft van de huurprijs. Daarna moet de voedselbank zichzelf weer helemaal kunnen bedruipen.

Oude locatie tijdelijk

De Voedselbank is momenteel tijdelijk gehuisvest aan de Westerlaan. In verband met renovatieplannen is de huur per 1 februari 2017 opgezegd. Samen met de gemeente was de Voedselbank op zoek gegaan naar een geschikt pand dat door de Voedselbank (bij voorkeur gratis) gebruikt kan worden.

Locatie Voedselbank Zwolle - Westerlaan
Locatie Voedselbank Zwolle – Westerlaan

 

De enige mogelijkheid bleek een vrijstaand huurpand aan de Stephensonstraat te zijn. Mede door de regels voor voedselkwaliteit van de Vereniging Nederlandse Voedselbanken en van de voedsel- en warenautoriteit zijn er investeringen nodig die zich lastig laten combineren met gratis, en daarmee vaak tijdelijk, gebruik van het pand.

Locatie met laadstation en opslag

De nieuwe locatie heeft een laadstation zodat opgehaalde goederen gemakkelijk uitgeladen kunnen worden. Binnenin het pand is een kantoorunit. In de bedrijfshal van 775 m2 kunnen mobiele koelcellen geplaatst worden en op een verhoogd gedeelte is een opslagmogelijkheid voor houdbaar voedsel.

Decentrale ligging

In tegenstelling tot het huidige pand is de nieuwe locatie niet centraal in de stad gelegen. Voor cliënten uit de westkant van de stad betekent dit een iets langere rit naar de wekelijkse ‘gratis supermarkt’. Ook is de parkeervoorziening ten opzichte van de oude locatie minder groot.

Lange termijn oplossing

Met het pand aan de George Stephensonstraat is voor langere termijn onderdak gevonden van waaruit de Voedselbank de voedselpakketten aan haar klanten gratis kan blijven verstrekken. Een periode van continu verhuizen is daarmee eerst voorbij. Omdat de gemeente groot belang hecht aan de inspanningen van de voedselbank is besloten tijdelijk ondersteuning te bieden.

De Voedselbank verstrekt voedselpakketten aan inwoners van Zwolle die onder een bepaald bestaansminimum leven. Een aanvraag om gebruik te kunnen maken van de Voedselbank kan gedaan worden via de schuldhulpdienstverlening, het maatschappelijk werk of bijvoorbeeld de Sociaal Raadslieden.

 

Voedselbank info

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button