Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Voedsel- en Warenautoriteit wil Zwolse ‘privé’ speeltoestellen weghalen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil een aantal privé speeltoestellen weghalen van openbaar terrein in Zwolle. Het gaat om kleine glijbaantjes die Zwollenaren voor hun kinderen in hun buurt hebben geplaatst. De gemeente heeft sinds april dit jaar een proef waarbij je een trampoline, een zandbak of glijbaantje op een openbaar grasveldje mag plaatsen. Maar de NVWA vindt dit in strijd met de wet die gaat over de veiligheid van speeltoestellen.

NVWA dreigt met dwangsommen

Wethouder Filip van As van Zwolle: “We zijn al langere tijd in gesprek met het ministerie om passende regels rondom speeltoestellen in de openbare ruimte mogelijk te maken. Zodat kinderen volop én veilig kunnen spelen in hun eigen straat. Het verbaast me dan dat de NVWA nu toch met dwangsommen dreigt.”

Deze zomer bleek dat de NVWA op basis van landelijke regelgeving de Zwolse inzet op speelse buurtinitiatieven niet op waarde weet te schatten en wil dat de gemeente Zwolle de speeltoestellen weg laat halen. Ze dreigen met dwangsommen.

De huidige wet die gaat over de veiligheid van speeltoestellen is bedoeld voor officiële speelplekken in de stad, niet voor bijvoorbeeld een klein glijbaantje van een bewoner voor zijn huis, stelt de gemeente Zwolle. Of dit juist is wordt binnenkort door een onafhankelijke commissie bepaald. Daar wacht de gemeente nu op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button