Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vluchtelingen krijgen les over de natuur in het Engelse Werk

Zwolle – Een zeer gemotiveerde groep vluchtelingen is actief in het landschap in en rond Zwolle. Zij helpen mee met de zomersnoei van oude fruitbomen en werken in onder meer de gemeenschapstuin van verzorgingscentrum “De Vogellanden” en de moestuinen van de Groentefabriek. Begeleid door professionals en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Oost Nederland en Landschap Overijssel wordt tevens gewerkt aan taal en cultuur, zodat het deze vluchtelingen ook verder helpt met inburgeren. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Vandaag kregen ze in het Engelse werk les over natuur en landschap in Nederland en hoe mensen daarmee omgaan. Een van de vluchtelingen vertelt: ‘In ons land moeten we onszelf beschermen tegen de natuur. Hier beschermen mensen de natuur, dat was heel raar. Maar nu snap ik dat het hier niet anders kan.’

Jacob van Olst en Jan van der Werff – resp. directeur van Landschap Overijssel en VluchtelingenWerk Oost Nederland – zijn enthousiast over dit gezamenlijke initiatief. Jacob van Olst: “Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen onze organisaties, waarbij de vluchtelingen én het landschap er beiden beter van worden. Het is geweldig om deze enthousiaste mensen zo aan het werk te zien!”

De komende weken zal deze groep vluchtelingen nog actief zijn voor zomersnoei, maaiwerk en leren ze omgaan met een ouderwetse zeis. De verwachting is dat een deel van hen zo de smaak te pakken heeft dat ze actief blijven in het landschapswerk. ‘Het is fijn om iets zinvols te doen. Er is veel voor mij gezorgd, het voelt goed om ook zelf voor iets te kunnen zorgen. Het maakt me wat minder verdrietig, vertelt een deelnemer.

In het najaar wordt eenzelfde traject opgestart rond Deventer. Dit initiatief maakt deel uit van het project “zorgend landschap” en wordt medegefinancierd vanuit de Provincie Overijssel.

 

 

26657387703_e33236a2b7_z

 

 

27193458581_01e07d3731_z

Gerelateerde artikelen

Back to top button