Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vleermuizen suizen om je heen in Park de Wezenlanden

Foto's: Peter Denekamp

Zwolle – Vleermuizen? Die zie je toch bijna niet? Wel je hebt geen idee! Vrijdagavond was de 22ste Nacht van de Vleermuis. In Zwolle konden geïnteresseerden mee op vleermuisexcursie onder leiding van de gidsen Henk Mellema en Louis Zandbergen. Een klein groepje mensen had zich verzameld bij Parkpaviljoen de Wezenlanden om de nacht in te duiken.

Henk Mellema met de batdetector – Foto: ©Peter Denekamp

Na het invallen van de duisternis startte de wandeling. Gids Henk hoorde direct al meerdere vleermuizen op zijn batdetector, verstopt tussen de bomenrijen in het stadspark. Met de sterke zaklamp (batlamp) toch heel goed zichtbaar voor de groep.

Die batdetector blijkt voor het zoeken naar de vleermuizen echt noodzakelijk. De mens kan het zeer hoge geluid van de vleermuizen zelf niet opvangen. Via de batdetector kan dit wel omdat het ultrasoon geluid omgezet wordt naar een waarneembaar geluid.

De groep beleeft mooie momenten. Verschillende soorten komen voorbij. Hele kleine maar ook grote en ze gaan ontzettend snel. Het meest bijzondere was dat de grote soorten heel laag en dicht over de groep heen kwamen. En natuurlijk de watervleermuizen die bij de vijver zitten.

Normaal gesproken denk je als je in donker door het park loopt dat je alleen bent. Dankzij deze expeditie weet ik voortaan wel beter omdat de vleermuizen door het donker om je heen suizen.

 

De eerste vleermuis expeditie in Zwolle viel  in goede aarde. De aanwezigen vonden het interessant en genoten keer op keer van de acrobatische vliegshow. Gids Henk Mellema bleek een enthousiast verteller met goed te begrijpen uitleg. Zo hoorde de groep bijvoorbeeld dat de beschermde diersoort niet bang is voor mensen en dat ze een enorme hekel aan licht hebben.

Ook de echtgenote van Henk was mee. Ze is het vleermuizen zoeken gewend. Ze maken samen vaak natuurwandelingen en dan gaat altijd de batdetector mee. En dat kan best wel eens ‘lastig’ zijn als je kilometers wilt maken en er zeer regelmatig gestopt moet worden omdat er overal ultrasone geluiden worden opgevangen, vertelt de echtgenote met veel humor.

Wil je ook een keer vleermuizen waarnemen? Het makkelijkste is het om een batdetector aan te schaffen. Maar die kost al snel 150 euro. Maar met een beetje geluk kun je ze bij schemering ook zien in het Park de Wezenlanden in de bomenrijen of bij het water.

Nacht van de vleermuis: In het laatste weekend van augustus wordt jaarlijks de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. In vele landen in Europa wordt dit weekend aandacht besteed aan vleermuizen. Internationaal gezien is het de 22ste keer dat de bat night plaatsvindt, als initiatief van Eurobats. Ook in Nederland zijn er vleermuisactiviteiten voor jong en oud verspreid over het land. Een vleermuisexcursie is een mooie kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen en: ze zelfs te horen en te zien!

 

Back to top button