Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Vlak na lockdown slaagden 15% meer mensen voor rijexamen

Zwolle – Vlak na een lockdown steeg het slagingspercentage voor het rijexamen aanzienlijk. Landelijk gemeten was het slagingspercentage vlak na een lockdown 64,7%. Volgens de meest recente cijfers slaagt landelijk 52,5% van de kandidaten voor het examen. Het slagingspercentage is zo’n 15% hoger dan het gemiddelde voor de pandemie. Maar regionaal verschilt het slagings­percentage sterk. In Zwolle is het gemiddelde slagingspercentage op dit moment 52,35%. Dit blijkt uit een onderzoek van FBTO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Uit de data van het CBR blijkt dat de vestigings­plaats van de rijschool en de plaats van afrijden zorgen voor grote verschillen. In Zwolle is het slagingspercentage 52,35% voor de rijscholen die gevestigd zijn in de gemeente Zwolle. Daarentegen is het slagingspercentage voor de praktijkexamens die in Zwolle afgenomen worden 55,4%.

Ook in de week na de tweede lockdown slaagden opvallend veel kandidaten voor het autorijbewijs (57,8%). Naast de lockdownperiodes blijken de kerst- en de meivakantie een goed moment om af te rijden. Voor corona lag in de ‘gemiddelde meivakantie’ het slagingspercentage tot 1,8% hoger dan gemiddeld. In de eerste en laatste week van het jaar vertrokken zelfs tot 2,4% meer kandidaten met een rijbewijs bij het CBR.

Hoogste slagingspercentage bij rijschool opgericht in jaren ‘80

Per rijschool zijn er grote verschillen. Rijscholen die in de jaren ‘80 zijn opgericht hebben het hoogste slagingspercentage. Hun leerlingen slagen 11,7% vaker dan gemiddeld, zo blijkt uit cijfers van oktober 2020 tot september 2021.

Bij rijscholen die na 2010 zijn opgericht hebben kandidaten een lagere kans om te slagen: -5,6%. Naast het moment van afrijden, blijkt dus ook de rijschoolkeuze van invloed op de slagingskans.

Meeste kans op slagen in Maastricht en Assen

Het CBR telt 54 examencentra in Nederland. Tussen oktober 2020 en september 2021 bleken leerlingen het vaakst succesvol in Maastricht. 64,1% van de kandidaten slaagde hier namelijk voor het rijbewijs. Ook in Assen (62,4%) en in het Limburgse Urmond (61,8%) is het slagingspercentage opvallend hoog.

In Rotterdam waren juist de meeste pechvogels. Slechts 33,8% van de kandidaten vertrekt hier met een rijbewijs bij het CBR. Naast Rotterdam is Barendrecht (39,3%) een negatieve uitschieter. Rijscholen uit die omgeving kennen over het algemeen ook zeer lage slagingspercentages.

Slagingspercentage per gemeente

Gerelateerde artikelen

Back to top button