Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Vlag uit bij Academiehuis Grote Kerk voor 50 jaar Monumentenwacht in Nederland

Zwolle – Precies 50 jaar geleden werd de Monumenten wacht Nederland opgericht. De organisatie die monumenteigenaren helpt met bouwkundige inspecties en kleine herstel werkzaamheden. Dit om mogelijk verval en kostbare reparaties tegen te gaan. Donderdagochtend 23 februari om klokslag 10 uur werd het 50 jarig bestaan gevierd door in elke provincie de vlag uit te rollen. In Zwolle gebeurde dat bij Academiehuis de Grote Kerk.

Foto © RTV Focus Zwolle

Lancering 50 jaar Monumentenwacht

Vanaf de eerste inspectie op 23 maart 1973 in Sint Nicolaasga Friesland is de Monumentenwacht alleen nog maar gegroeid. In de jaren die volgenden werden in alle provincies Monumentenwachten opgericht, zo ook in Overijssel. Ondertussen inspecteert stichting Monumentenwacht Overijssel al ruim 2.600 historische bouwwerken en groen erfgoed!

Om het jubileumjaar van de Monumentenwacht af te trappen en heugelijk te vieren, werd donderdagochtend klokslag 10 uur ‘de vlag’ letterlijk uitgehangen. Dit gebeurde bij Academiehuis Grote Kerk in Zwolle en in alle andere provincies van Nederland bij een bijzonder monumentaal gebouw.

Het Academiehuis Grote Kerk Zwolle was de eerste provinciale abonnee van de Monumentenwacht Overijssel.

Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button