Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Vlag halfstok bij rechtbank voor doodgeschoten advocaat

Zwolle – De vlag hing donderdag halfstok bij de Rechtbank Overijssel aan de Schuurmanstraat. De Nederlandse Orde van Advocaten riep gisteren advocatenkantoren en gerechtsgebouwen op om vandaag de vlag halfstok te hangen. Op deze wijze wil de Orde de gisterenochtend doodgeschoten advocaat Derk Wiersum herdenken.

De Nederlandse Orde van Advocaten is geschokt dat raadsman Derk Wiersum in uitoefening van zijn functie is geliquideerd. “We leven mee met zijn nabestaanden. Het is onvoorstelbaar en diep bedroevend dat een advocaat, echtgenoot en vader wordt vermoord, alleen maar omdat hij zijn werk doet. De rechtsstaat is vandaag geweld aangedaan,” zegt algemeen deken Johan Rijlaarsdam. Hij heeft ook contact gehad met Minister Grapperhaus van Justitie. Deze heeft aangegeven zwaar in te zetten op deze zaak.

Rijlaarsdam: “Wat er woensdagochtend in Amsterdam is gebeurd is verschrikkelijk, in de eerste plaats voor de naasten van Derk Wiersum. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en andere naaste familieleden en vrienden. Zij moeten een geliefde missen. Ook binnen de advocatuur is de schok onvoorstelbaar groot. Wiersum wordt door collega’s omschreven een zeer aimabele en integere man en een kundig advocaat.

Ook rechters en Officieren van Justitie laten ons weten diep geschokt te zijn. Als een advocaat om het leven wordt gebracht vanwege het werk dat hij doet, is dat een aanslag op de rechtsstaat. Advocaten moeten in alle vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen. Ik heb inmiddels hierover contact gehad met Minister Grapperhaus. Die heeft ons verzekerd dat zwaar op deze zaak wordt ingezet. Vandaag zal tijdens een landelijke vergadering van advocaten in Utrecht een minuut stilte in acht worden genomen.”

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button