Politiek & OpinieVoorpagina

Vitaliteit winkelhart is gebaat bij mixfuncties

Zwolle – De Nederlandse retail- en horecamarkt is aan het veranderen. Vaste concepten vervagen en mixfuncties (ook wel ‘blurring’ genoemd) ontstaan. Om die reden ondersteunt Zwolle de landelijke discussie om de Drank- en Horecawet zo aan te passen dat de regels moderne winkelconcepten kunnen ondersteunen en de gezondheidsaspecten gewaarborgd blijven. De vitaliteit en daarmee de leefbaarheid van (binnen)steden als Zwolle zijn gebaat bij herziening van de wetgeving.

Voor een levendige, uitnodigende (binnen)stad is het nodig dat ondernemers de kans krijgen om concepten te bedenken die aanspreken. Zwolle breekt een lans voor dergelijke mixfuncties in winkels en de horeca.

Kansen

Burgemeester en wethouders van Zwolle willen dat een lopende proef in een aantal Nederlandse gemeenten – waaronder Zwolle – meegewogen wordt in de aanstaande evaluatie van de Drank- en Horecawet. Deze pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kan onder de bestaande wetgeving niet goed gebruikt worden om de kansen in kaart te brengen die mixfuncties bieden.

Vanzelfsprekend zou wat Zwolle betreft ook in een geactualiseerde Drank- en Horecawet vastgehouden worden aan gezondheidsaspecten als leeftijdsgrenzen en verantwoord alcoholgebuik.

Uitspraak

In Zwolle speelt de frictie tussen de gedateerde Drank- en Horecawet en nieuwe winkelconcepten concreet: in de bijzondere boeken- en cultuurwinkel Waanders in de Broeren mogen van de rechter geen flessen wijn worden verkocht. Door die uitspraak, op verzoek van de Slijtersunie, moet de gemeente nu handhavend optreden als de winkelier de verkoop van de flessen in zijn zaak niet staakt. Op basis van de bestaande wetgeving kan Zwolle niet anders dan overgaan tot handhaving van het verbod op verkoop van de flessen wijn. De gemeente is over deze kwestie met Waanders in de Broeren in gesprek.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren