Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Vijf vragen aan de organisatie van het Stadshagenfestival – The day after

Foto's: ©Peter Denekamp

Zwolle – Het grootste wijkfeest van Nederland kan het bijna genoemd worden: het Stadshagenfestival. De wijk met zo’n 25.000 inwoners kon zaterdag genieten van de 18e editie van het festival. Heel veel wijkbewoners kwamen af op de Ibiza Markt, de BBQ-wedstrijd en het kinderplein met megagrote attracties. ’s Avonds ging het dak eraf in de feesttent. Het weer werkte ook fantastisch mee.

We spraken Patrick den Hertog van de organisatie van het Stadshagenfestival en stelden hem een paar vragen.

Het Stadshagenfestival bestaat 18 jaar.  Zijn jullie meegegroeid met de wijk?

Eigenlijk zijn we van heel klein naar heel groot gegroeid. We zitten nu al een paar jaar in het Twistvlietpark en dat is zeer naar tevredenheid. Tegelijkertijd merken we wel een verandering in de wijk. We hebben opgroeiende jeugd, dus daar moeten we wat mee en daar willen we ook wat mee. Dat was gisteren ook wel te zien. We hebben heel veel samengewerkt met Travers en het jeugdwerk LevelZ om het programma ook wat voor de 12-plus neer te zetten. Het begon overdag met wat kleine activiteiten en ’s avonds stonden ze bijvoorbeeld in het voorprogramma in de tent. Vier jonge Dj’s en ze hadden een eigen podium.

Wat was er dit jaar nieuw? 

We hebben elk jaar een braderie met 100 kramen. Dit jaar hebben we het Ibiza plein erbij gedaan in een deel van het winkelcentrum. Voor het eerst maar wel fantastisch!

 

Het festival wordt steeds groter. Wat vraagt dat van de organisatie?

Het is best wel een pittig festival. Kijk hoeveel vrijwilligers er bij betrokken zijn. We hebben een harde kern van zeven mensen. Die gaan volgende week al beginnen met de organisatie van volgend jaar.

Ook hebben we te maken met steeds meer veiligheidsvoorschriften. Daar moeten we wat mee doen. Zo werken we samen met de gemeente. Kijken dat het toch wel beheersbaar blijft, want het is een wijkfeest. Maar ja de wijk Stadshagen is bijna net zo groot als Meppel, dus dat is bijna geen wijk weer te noemen.

 

Ik heb gehoord over de discussie rondom de geluidsoverlast maar het is vier uurtjes per jaar dat we hier vliegen, niet vier uur per dag dan zou het iets anders zijn Helikopterpiloot Rondvluchten Stadshagenfestival

 

Er is vooraf wat commotie geweest over de helikoptervluchten die tijdens het festival boven de wijk vliegen in het kader van een actie van winkeliersvereniging. Hoe hebben jullie hierop geanticipeerd? 

Op 25.000 mensen zal er altijd wel iemand klagen. Ik heb 1 klacht gehad:  Hier wordt ik niet vrolijk van’ en daar gaan we naar kijken. Dit jaar waren de helikoptervluchten al helemaal gepland en betaald en hebben we het door laten gaan. Dit is in samenspraak met de gemeente en de provincie gegaan. De winkeliersvereniging heeft de actie geïnitieerd. Het is een stukje reclame voor ze. Maar ik ga het zeker wel meenemen in de evaluatie. ‘Moeten we dat op die manier wel uitdragen?’ De wijkstichting is heel erg actief en juist bezig met Lelystad Airport en dan snijden we ons in de vingers als we dit doorzetten op deze wijze. Dus daar gaan we kritisch naar kijken.


Hoeveel bezoekers hebben jullie gehad? 

We hebben meegekregen dat we over de hele dag zo’n 22.000 bezoekers hadden. Maar dat is heel lastig te tellen. We hebben hier een teller in het winkelcentrum. Als je er twee keer doorheen loopt, wordt je twee keer meegenomen. Getallen durf ik niet te noemen. Gezellig druk! Er wonen 25.000 mensen in Stadshagen. De tent was afgeladen vol gisteravond. En heel erg gezellig. Dat maakt ons feestje wel een feestje.

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button