Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & Opinie

Landstede-voorzitter Theo Rietkerk geeft gastles over politiek

Zwolle – “De Eerste Kamer heeft vijftig zetels”. Het is één van de stellingen die voorzitter Theo Rietkerk van het College van Bestuur van Landstede Groep donderdag voorlegde aan zo’n zestig studenten Juridisch Administratief Dienstverlener. “Ik wil de politiek begrijpelijker maken voor de studenten en benadrukken dat het belangrijk is dat ze van hun stemrecht gebruik maken, op welke manier dan ook,” legt hij uit.

Met zes jaar ervaring als Tweede Kamerlid en elf jaar als gedeputeerde, en met een toekomst als senator in het verschiet, is Theo Rietkerk de aangewezen persoon om een interactieve gastles te geven over de politiek in het algemeen en de Eerste Kamer in het bijzonder. De studenten kregen een uitgebreide uitleg over de totstandkoming van de Eerste Kamer. Ze reageerden op foute en goede stellingen met respectievelijk rode en groene kaarten. Vervolgens was er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen, zoals: “Wat gebeurt er als partijen niet met elkaar willen samenwerken?” Eén van de studenten vroeg of ze als mbo’er wel in de politiek zou kunnen. Theo Rietkerk legde haar uit dat dat zeer goed mogelijk was en dat een aantal politici haar al waren voorgegaan.

Studenten naar de praktijk brengen

De gastles bij Landstede aan de Fuchsiastraat past precies bij de manier waarop de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlener de studenten naar de praktijk wil brengen en vice versa. “We zijn altijd op zoek naar expertise van buitenaf,” zeggen docenten Harrie Rietman en Carolien Rademakers. “Het is voor de studenten zeer aansprekend wanneer iemand uit de praktijk vertelt hoe het in elkaar steekt. We nodigen deurwaarders, rechercheurs, rechters en officieren van Justitie uit, allemaal mensen met een juridische invalshoek. Veel van onze studenten komen bij gemeenten, provincies of andere overheden te werken, dus een gastles over politiek is een logische keuze.”

Politiek ook voor mbo’ers interessant

Student Denise Timmerman is geïnteresseerd in politiek. “Als je kijkt naar het leenstelsel en het immigratiebeleid, maar ook het onderwijs en de zorg: het zijn allemaal dingen waarmee iedereen te maken heeft,” zegt ze. “Ik vond het een heel interessante gastles. Mensen denken vaak dat politiek alleen iets is voor hbo of universiteit, maar mbo’ers kunnen ook heel geïnteresseerd zijn.” Medestudent Floortje Beerse vond het ook heel leerzaam. “Ik heb er veel van opgestoken. Eerst dacht ik dat ik niet zo gauw met politiek in aanraking zou komen, maar omdat je stemrecht hebt, heb je best wel invloed. Dus dan is het goed om te weten hoe het in elkaar steekt.”

Geen ver-van-mijn-bedshow

Op de slotvraag wie er de volgende verkiezingen níet gaat stemmen, steekt tot tevredenheid van Theo Rietkerk niemand de vinger op. “Politiek lijkt voor vele mbo-studenten een ver-van-m’n-bedshow,” zegt hij. ‘”et was mijn bedoeling om barrières te slechten.” Hij heeft altijd een zwak gehad voor het mbo. “De 500.000 mbo-studenten houden de BV Nederland op de been. Daar mogen we met z’n allen best trots op zijn. Gelukkig is er vanuit de politiek de laatste jaren steeds meer aandacht voor het mbo.” De combinatie van zijn functies als Eerste Kamerlid en voorzitter van het CvB van Landstede ziet hij als een goede kans om te kunnen netwerken. Hij wil zich gaan richten op het verminderen van het aantal nutteloze regels. “Meer ruimte voor ondernemers, vrijwilligers en ook studenten; daar wil ik me voor inzetten.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button