Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een nieuwe boom voor Landgoed Zandhove

Zwolle – Landgoed Zandhove in Zwolle heeft sinds kort een bijzondere aanwinst: een kustsequoia, een van de grootste bomen ter wereld. Deze boomsoort, die ook wel redwood wordt genoemd, is geplant door twee leden van de Nederlandse Dendrologisch Vereniging (NDV) in samenwerking met de gemeente Zwolle. De kustsequoia is een oeroude soort die al voor de ijstijden in Europa voorkwam, maar daarna uitstierf. De boom is nu weer teruggebracht naar zijn oorspronkelijke leefgebied.

Pinetum

De kustsequoia maakt deel uit van het pinetum, een verzameling van naaldbomen, op het landgoed. Het pinetum is ontstaan in de 19e eeuw, toen het landgoed in handen was van een adellijke familie. Zij lieten verschillende soorten naaldbomen aanplanten om hun rijkdom en status te tonen. Sommige bomen kwamen uit verre oorden, zoals Amerika, waar ze zaden vandaan haalden. Een van de oudste en meest bijzondere bomen in het pinetum is een douglasspar, die in 1854 werd geplant. Deze boom was toen nog een experimentele bosboom voor de Veluwe.

Tekst gaat verder onder de foto

Pinetum Zandhove. Foto © RTV Focus Zwolle

Wetenschappelijke namen vastleggen

De gemeente Zwolle en de NDV willen het pinetum op Landgoed Zandhove weer nieuw leven inblazen. Ze gaan het bos rond de naaldbomen opener maken, zodat de bomen beter tot hun recht komen. Ook gaan ze alle wetenschappelijke namen van de bomen vastleggen, zodat ze bewaard blijven voor de toekomst. De kustsequoia is een mooie aanvulling op het pinetum, omdat het een soort is die past bij de huidige tijd van klimaatverandering en cultuurhistorie.

Dit is een Focus-premium artikel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button