Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vier ton voor ontwikkeling Zwols cultureel talent

Zwolle – Met een bijdrage van 400.000 euro voor een hybride productiehuis steunt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de ontwikkeling van culturele talenten in de regio Zwolle.

Het hybride productiehuis biedt ruimte aan muzikanten, kunstenaars en theatermakers om hun talenten verder te ontwikkelen. Ze kunnen er meters maken en oefenen en in crossovers samen met andere disciplines aan producties werken. Daarbij is er professionele begeleiding, bijvoorbeeld op het terrein van fondsenwerving, en ondersteuning in de vorm van beursprogramma’s, thema-academies en contests.

Kraamkamer

Wethouder Monique Schuttenbeld (Zwolle): “We willen in de regio Zwolle meer mogelijkheden voor culturele talenten om zich te ontwikkelen en samen te werken met andere disciplines. Daarmee kan de regio een kraamkamer worden voor vernieuwende culturele producties met kwaliteit, die ook landelijk interessant zijn, zoals eerder de Zwolse rappers. Ik ben ervan overtuigd dat we samen met poppodium Hedon, de Zwolse Theaters en andere podia in de gehele regio, en met steun van de provincie Overijssel, hier een flinke slinger kunnen geven aan de ontwikkeling van onze culturele talenten.”

Het hybride productiehuis bouwt voort op de resultaten van het Hedon Productiehuis. Directeur Anne Riemersma (Hedon) is verheugd met de erkenning van OCW: “Het is prachtig dat we de ambitieuze plannen voor talenten en professionals van meerdere kunstdisciplines in de regio een impuls kunnen geven.”

Cultuurprofiel

In 2018 heeft de minister van OCW aan stedelijke regio’s en culturele instellingen gevraagd om samen een cultureel regioprofiel op te stellen. De 21 gemeenten die al op economisch terrein samenwerken in de Regio Zwolle hebben die handschoen opgepakt en een gezamenlijk cultuurprofiel aangeboden aan de minister onder de noemer Experiment & Ernst. In dit profiel schetsen overheden en cultuurinstellingen hun visie op cultuurontwikkeling en de meerwaarde van samenwerking in de regio.

In het profiel hebben ze een aantal proeftuinen voorgesteld, waarin ze samen met het rijk willen investeren. Een van die proeftuinen, het hybride productiehuis, is nu door de minister geselecteerd en kan voor dit jaar en volgend jaar een bijdrage van in totaal 400.000 euro tegemoet zien. De regio en culturele instellingen leggen daar eenzelfde bedrag bij.

“Dat de minister nu bereid is mee te investeren in het hybride productiehuis is het eerste succes dat we als regio hebben binnengehaald. Het bevestigt voor ons de meerwaarde van deze nieuwe samenwerking én het onderstreept het belang van talentontwikkeling en een vernieuwend cultuurmakersklimaat,” aldus Monique Schuttenbeld.

Het hybride productiehuis wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Overijssel, gemeente Zwolle, Poppodium Hedon, Stichting Zwolse Theaters en de Stichting Poppunt Overijssel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button