BinnenstadKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vier panden Eekwal krijgen gemeentelijke monumentenstatus

Zwolle – Vier panden aan de Eekwal zijn door burgemeester en wethouder aangewezen als gemeentelijk monument. Het college start daarnaast de procedure voor de aanwijzing van 44 andere panden en vijf complexen die zijn gebouwd in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Interbellum

Het Monumenten Advies Bureau heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het gebouwde erfgoed in Zwolle uit het Interbellum, dat is de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Er staan maar vijftien gebouwen uit deze periode op de gemeentelijke monumentenlijst. Een commissie met vertegenwoordigers van verschillende Zwolse organisaties heeft vervolgens uit de lijst met mogelijke monumenten er 53 geselecteerd. Burgemeester en wethouders starten voor deze objecten nu de procedure voor de aanwijzing als gemeentelijk monument.

tekst gaat verder onder de foto

Informatiebijeenkomst

De eigenaren van de voorgedragen panden zijn hierover inmiddels geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 16 april. Daar zal de gemeente de procedure toelichten en uitleggen wat het betekent als een gebouw of complex tot monument wordt aangewezen.

Eekwal 14 – 20

Los van dit onderzoek hebben de eigenaren van Eekwal 14 tot en met 20 gevraagd hun panden aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit blok herenhuizen ligt binnen het beschermd stadsgezicht aan de Eekwal en heeft architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, met waardevolle stijlkenmerken. Nummer 14 heeft daarbij een bijzonder interieur. Het college heeft daarom deze herenhuizen uit het laatste kwart van de negentiende eeuw als gemeentelijk monument aangewezen.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button