Kunst & CultuurNieuws uit ZwollereligieVoorpagina

Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster

Zwolle – De vier broeders die het Dominicanenklooster bewonen zijn afgelopen maand verhuisd naar een huis aan de Veerallee. Reden hiervoor is de renovatie, herontwikkeling en verduurzaming van het klooster. Het huis, een genereus aanbod van een parochiaan, is een tijdelijk onderkomen.

Na drie jaar zullen de dominicanen terugkeren naar het klooster, waaraan zij in de tussentijd niettemin verbonden blijven. De ondersteuning door vrijwilligers, ook bij de verhuizing, laat zien hoezeer de broeders een centrale en gewaardeerde positie blijven innemen in de dominicaanse geloofsgemeenschap. Ook zullen zij blijven voorgaan in zondagse vieringen en blijven ze doordeweeks de vespers (avondgebed) bidden in het klooster.

Behalve voor vieringen en avondgebeden blijft het klooster in gebruik voor een breder cultureel programma van lezingen, concerten, workshops, meditaties, filmavonden en dergelijke. Op die manier geeft de Stichting Dominicanenklooster Zwolle vorm aan haar missie: haar gebouw en traditie delen met de hele stad, in momenten van bezinning, ontmoeting en verwondering.

Natuurlijk is de verhuizing een ingrijpende ervaring voor de broeders, die allen de 80 gepasseerd zijn en van wie Dominicus al 63 jaren in het klooster woont. Tegelijk hebben ze er begrip voor dat de renovatie van het gebouw, en dus de verhuizing, noodzakelijk zijn. De hulp en betrokkenheid van velen stemt hen daarnaast dankbaar. Het huis aan de Veerallee noemen ze ‘een geschenk uit de hemel’, waar ze in rust kunnen verblijven tijdens de onrust van de renovatie. toch zien ze uit naar hun terugkeer naar een gemoderniseerd en verduurzaamd klooster.

Gerelateerde artikelen

Back to top button