Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad Zwolle over energie en klimaat

Zwolle – De Zwolse gemeenteraad debatteerde maandag 15 januari over het thema Klimaat en Energie.

De bijdragen van de partijen splitsten zich vooral toe op de eventuele windmolens in de IJsseldelta en de subsidies voor het isoleren van woningen. Ook het afvalbeleid is onder de loep gelegd.

Waar de ene partij de nadruk legt op de natuurwaarden in het  zoekgebied voor windmolens die in het geding raken ( PvdD en Swollwacht) kijken de andere partijen met spanning uit naar het opleveren van het ecologisch onderzoek naar deze plek. Daarmee zou pas echt duidelijk worden wat de impact is op deze plek. Omdat het zoekgebied niet binnen de gemeentegrenzen van Zwolle ligt, is er specifieke aandacht nodig om Zwolse inwoners te betrekken.

Wat betreft de subsidies voor doe-het-zelvers voor het isoleren van koopwoningen, zijn de meeste partijen enthousiast. Wel maken zij de kanttekening dat er ook geld moet zijn voor mensen die niet zo handig zijn, en dat is er. Individuele initiatieven komen minder makkelijk door de welstandscommissie dan groepsinitiatieven, en ook daaraan wil wethouder Arjan Spaans iets gaan doen.

Afvalbeleid geslaagd

Als het gaat om het nieuwe afvalbeleid bestendigt zich volgens wethouder Paul Guldemond de lijn van minder restafval, met een meer en betere grondstoffenstroom door beter gescheiden inzamelen. Dat betekent dat de hoeveelheid die aangeboden wordt voor recycling en de kwaliteit ervan, gestegen zijn. Dit is het eerste jaar van het nieuwe afvalinzamelen en nog steeds wordt er geschaafd aan het beleid. Eerst de makkelijkste dingen, daarna de meer complexe.

De afval bijzettingen zijn ook gedaald, maar leiden nog steeds hier en daar tot overlast. De VVD wil camera’s plaatsen, maar volgens wethouder Guldemond en GroenLinks en D66 zal dit weinig uithalen. Verder zijn ratten, waarvan mensen last hebben, er niet door de vuilnis, maar vanwege het riool. Dit zegt de wethouder naar aanleiding van een vraag van Swollwacht. GroenLinks wil als oplossing voor de bijzettingen meer inleverpunten en meer mogelijkheden voor de GRIP-wagen. Daar wil de wethouder naar kijken.

Wanneer ondernemers willen storten met een particuliere pas is dat hun eigen keuze, er zijn wel speciale abonnementen voor ondernemers, aldus Guldemond.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button