Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Themadebat Zwolse gemeenteraad over inwonervertrouwen en BurgerBeraad

Zwolle – Maandagavond 5 februari 2024 was er in de Zwolse gemeenteraad een themadebat over dienstverlening en inwonerbetrokkenheid. Onderwerpen daarbinnen zijn bijvoorbeeld inwonervertrouwen en BurgerBeraad.

De VVD begon met haar bijdrage en haalt het adagium van stal ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Wanneer inwoners plots hun inkomen verliezen, kan dat leiden tot wantrouwen in de overheid. In de Aa-landen komen zo’n 100 asielzoekers (het zijn statushouders, red.) zegt de partij en te weinig mensen zijn daarover geïnformeerd. Bij de voorlichtingsbijeenkomst was er een gespannen sfeer. De partij wil graag dat er een meldpunt voor overlast komt.

Fijne stad

De ChristenUnie begint met haar complimenten voor het onderzoek ‘vertrouwen in de gemeente’. De meeste mensen vinden Zwolle een fijne, groene stad. De partij is benieuwd naar de adviezen die er uit komen. Mensen zijn bezorgd over hangjongeren, en de groep jongeren zonder diploma groeit. Deze groep is moeiljk te bereiken. Zijn er plekken nodig voor ontmoeting en hulp? De partij signaleert dat er een kloof is tussen systeem en leefwereld. Mensen met een kritische reactie kunnen een waardevolle bron van informatie zijn.

Swollwacht is zeer verbolgen over de manier van informeren en participatie rondom de tijdelijke opvang (tuvo) van statushouders aan de Rijnlaan en het schippersinternaat. Bij die laatste locatie haalt de partij een onderzoek aan dat zegt dat er veel criminaliteit is onder jongeren in de wijk Holtenbroek, waar het schippersinternaat staat. Swollwacht vindt het onverantwoord deze kwetsbare groep daar te plaatsen. Ook spreekt ze haar ongenoegen uit over de kleine kamertjes waar de statushouders komen te wonen aan de Rijnlaan.

Openbaar vervoer

De SP wil dat de menselijke maat terugkomt in de communicatie en dienstverlening van de gemeente. Ook moet besliskracht worden neergelegd bij de mensen waar het om gaat. De gemeente moet herkenbaar zijn in de wijk. Ook deze partij is verrast dat er blijkbaar 100 mensen in het gebouw aan de Rijnlaan passen. Het is belangrijk dat er ook voorzieningen komen voor deze mensen, waaronder OV. Dat betekent meteen ook beter OV voor andere inwoners.

De PvdA noemt het cameratoezicht op het Katwolderplein. Zij vraag tzich af wat deze proef betekent voor de toekomst en eventuele structurele oplossingen voor overlast. Over het rapport ‘vertrouwen in de gemeente’ zegt zij dat het goed is dat er besef is over vertrouwen. Echter, gaat het nog jaren duren voordat dat ontstaat? En welke stappen zijn er nog te zetten? De partij ziet dat er grote druk staat op de asielketen, en dat de taakstelling voor Zwolle hoog blijft. Het gebouw aan de Rijnlaan voor statushouders is derhalve nog hard nodig.

Brief

Het CDA zegt dat de huisvesting van statushouders veel stof doet opwaaien. De woordvoerder van deze partij was bij de informatieavond en dat was heel intens. Ook hem bereikte de idee dat maar weinig inwoners per brief zijn geïnformeerd door de gemeente. Het taalniveau op deze avond was ook schijnbaar te hoog voor sommige mensen. Ook is de partij benieuwd wat er gebeurd met de bijvangst van uitkomsten in informatie avonden en enquêtes. Dan gaat het om niet gevraagde zaken die toch aangevoerd worden.

GroenLinks is van mening dat we samen de stad maken, en dat op allerlei manieren. En het kan nog beter. Veel inwoners betrekken is daar een onderdeel van, en dat gebeurt bijvoorbeeld met het BurgerBeraad. De partij is blij dat deze nu gestart is, en wel over het onderwerp Klimaat. Voor vertrouwen in de overheid is het van belang dat deze gaat denken vanuit het perspectief van de inwoner, en het zien van menselijke gezichten voor inwoners en ondernemers daarbij is van groot belang.

Groeipijnen

D66 vindt dat Zwolle de voordelen heeft van een stad, maar voelt als een dorp, en dat moet gekoesterd. Er zijn echter ook groeipijnen, met grootstedelijke problemen, zoals in de bibliotheken, de herberg en bij de sociaal raadslieden te merken is. De partij ziet hier een belangrijke rol voor de wijkmanager en het sociaal werk. De interne organisatie van de gemeente kan van hen horen en leren. De partij hoopt dat ook mensen die in onderzoeken kritisch waren bij het BurgerBeraad terecht komen.

De PvdD hoopt dat er op een goede manier met het klimaat wordt omgegaan in het BurgerBeraad. Zij is wel blij dat velen zich erover buigen. Voor vertrouwen is het nodig dat iedereen kan meedoen. Zwolle moet een leefbare toekomst krijgen, is de stad voldoende voorbereid op toename van de problemen in de toekomst, vraagt de partij zich af. De ogen en oren van een wijk moeten goed gevolgd worden, dat zijn de inwoners. Er is een kloof tussen procedures en regels van de gemeente met de inwoners. De cultuur bij de gemeente moet vooral mensgericht zijn.

Blij en trots

Volt is blij met en trots over het BurgerBeraad. Gelijkheid en participatie hierin zijn een groot goed. Iedere Zwollenaar kan er aan bijdragen. Volt hoopt dat de conclusies van het beraad niet worden veronachtzaamd door de gemeente. Het succes van het BurgerBeraad hangt af van het bereiken en betrekken van de samenleving. Bijvoorbeeld in buurthuizen en scholen moet het het gesprek van de dag worden. Voor vertrouwen in de overheid moet de gemeente duidelijke maatstaven opstellen voor verbetering.

Reactie wethouder Dorrit de Jong

Wethouder De Jong vermeldt dat de opgave voor het vluchtelingenprobleem erg groot is. In Zwolle zijn we flink op weg, maar de aantallen van despreidingswet worden nog niet gehaald. Het gaat deze avond om statushouders, die al toegelaten zijn en eigenlijk recht hebben op een huis. Vanwege de crisis in de opvang en de wooncrisis, is het nu niet mogelijk dat zij doorstromen, en de opvang aan de Rijnlaan wil een tussenoplossing zijn, zonder dat de statushouders te veel beperkt worden in hun doen en laten. Zij krijgen bijvoorbeeld wel begeleiding en mogen integreren.

De opvang is sober, maar wel getoetst aan de 7 B’s van toegankelijkheid (Bruikbaarheid, beschikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, bekendheid, begrijpbaarheid, betrouwbaarheid). Er zijn verschillende locaties ingebracht, en deze leek de beste. De manier van aanpak is dezelfde als bij alle locaties met bijzondere woonvormen. De brief met informatie is gestuurd naar 2254 adressen in de buurt, en 6000 in totaal. Dat lijkt de wethouder wel genoeg.

Ook de ruimtelijke procedure verloopt hetzelfde als altijd. Er is bijvoorbeeld ook een klankbordgroep. Melden van overlast kan op rijnlaan@zwolle.nl. Er is een goede betrokkenheid met alle betrokken groepen en mensen. Wat betreft het schippersinternaat vindt deze instelling het geen goed idee om minderjarige asielzoekers te huisvesten, onderzoek wat er dan wel komt in het vrijwel leegstaande gebouw moet nog gebeuren.

Reactie burgemeester Peter Snijders

Burgemeester snijders informeert dat het cameratoezicht op het Katwolderplein per 1 januari 2024 is beëindigd, en dat de proef als geslaagd kan worden beschouwd. In samenhang met geïntensiveerde surveillance door Boa’s en politie is de overlast met bijna 100% teruggebracht. Vooral de combinatie maakte dat het goed werkte. Extra surveillance was al geprobeerd zonder camera’s, maar toen werkte het minder. Wel is de burgemeester van mening dat cameratoezicht een uiterste redmiddel is.

Wat betreft het rapport ‘Vertrouwen in de gemeente’ zegt burgemeester Snijders dat mensen die niet vooraan staan te dringen met hun mening ook betrokken zijn in dit rapport. We zien veel dingen gebeuren, en de menselijke maat is daarbij belangrijk, zegt hij. Bijvoorbeeld voor de Toeslageaffaire. Er is waardevolle informatie over mensen en hun straat door dit onderzoek. De cultuur in de gemeente berust nu op goede bedoelingen, maar kan de verantwoordelijkheid ook delen met andere lagen in de organisatie. Dat moet voor de langere termijn geregeld worden.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieketribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button