Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Zwols brugwachtershuisje Schoenkuipenbrug in de spotlights met lichtkunstwerk

Poëtische lichtkunstproject SPOT ON!

Zwolle – Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes is vrijdagochtend, toen het nog donker was,  het huisje bij de Schoenkuipenbrug in de spotlights gezet als onderdeel van het poëtische lichtkunstproject SPOT ON!

Het project vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat dat door de Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen voor de het huisje bij de Schoenkuipenbrug is geschreven. OVrijdagochtend werd door wethouder Monique Schuttenbeld het lichtkunstwerk onthuld. Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Stadsdichter Sarah Lucassen schreef de dichtregel voor op het huisje. Foto © RTV Focus Zwolle

 

Dichtregel op het huisje

Stadsdichter Sarah Lucassen schreef de dichtregel. Zij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug werd onder andere getypeerd met woorden als ‘boten, zomer, guldens, trots!, nostalgie, balen – klomp valt van de hengel!’. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en belevenis dat het huisje voor mensen heeft.

Wethouder Monique Schuttenbeld van Cultuur onthuld samen met stadsdichter Sarah Lucassen en lichtkunstenaar Marco het project Spot On! in Zwolle – Foto © RTV Focus Zwolle

12 huisjes in de provincies

In het kader van SPOT ON! wordt ook in Middelburg, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Almere, Maastricht en Groningen een brugwachtershuisje met een poëtisch lichtkunstwerk verlicht. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.

De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.

 

 

Lichtkunstenaar Marco Broeders

Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de lichtkunstwerken.

SPOT ON! werd in Zwolle mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Gemeente Zwolle ‘Cultuur en Kwaliteit’ en Buurtcultuurfonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Overijssel, Deltion College en Stichting Vrienden van Boei.

Over de Stichting Brugwachtershuisjes Het project SPOT ON! is een initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes die zich sinds 2012 inzet voor herbestemming van leegstaande brugwachtershuisjes in Nederland. Bruggen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de 10 jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is hebben inmiddels ongeveer 100 huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.

Het brugwachtershuisje aan de Schoenkuipenbrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht. – Foto © RTV Focus Zwolle

Lichtkunstenaar Marco Broeders – Foto © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren