Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZwolle anno Toen

Zwolle anno Toen – Meneer Davidson over zijn ouders die waren overgebracht naar het Celeanum

Zwolle anno Toen – In deze aflevering van Zwolle anno Toen vertelt Zwollenaar Hans Davidson het verhaal van zijn vader en moeder die werden opgepakt op 2 oktober 1942. Ze werden samen met 78 andere Joodse Zwollenaren overgebracht naar het schoolgebouw Celeanum aan de Veerallee. De ouders van meneer Davidson werden vrijgelaten. De meesten zijn afgevoerd naar Kamp Westerbork.


Zwolle – Gymnasium Celeanum stond donderdag 4 oktober stil bij de Joodse Zwollenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen naar een strafkamp zijn gebracht. De herdenking gebeurde bij monument de Rozenboom dat in 2015 door de school werd geadopteerd. Wethouder René de Heer woonde de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle en legde samen met de leerlingen van het Gymnasium Celeanum bloemen bij het monument.

Herdenking bij Rozenboom 2018 – Foto’s © Peter Denekamp

 

Verhaal oorlogsmonument

De Rozenboom in de tuin van het vroegere schoolgebouw van het Celeanum werd in 2008 onthuld ter herinnering aan 2 oktober 1942. Toen werden ruim 80 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van de school. Voornamelijk vrouwen en kinderen van Zwolse Joodse mannen die gedwongen werkten in Nederlandse werkkampen.

Op 3 oktober werd de groep onder het mom van gezinshereniging naar Westerbork gebracht. Enkelen van hen wisten te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen vervoerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van de school werden na 3 oktober ‘gewoon’ weer gymlessen gegeven.

Kunstwerk

De Rozenboom is een kunstwerk van Iris Le Rütte en geïnspireerd op een zin uit het dagboek van Etty Hillesum. Zij was een Nederlandse schrijfster die in 1943 overleed in Auschwitz en daarvoor in Westerbork vastzat. In 1942 schreef ze in haar dagboek: ‘Vruchten en bloemen dragen op elke grond waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?’

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button