Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Windesheim en Harculo boos over windmolenplannen

Zwolle – Inwoners van Windesheim en Harculo waren woensdagavond erg boos op de gemeente Zwolle die hun gebied heeft aangewezen als kansrijk gebied voor windmolens. Meer dan 100 dorpsbewoners waren op de bijeenkomst afgekomen die door de gemeente was aangekondigd als informatieavond over de Energiegids.

Eind vorig jaar publiceerde  de gemeente Zwolle de Energiegids,  die de kansrijke gebieden laat zien voor opwekking van  duurzame energie.  Met kleuren wordt in deze publicatie aangegeven welke gebieden in de gemeente Zwolle zich binnen de wettelijke kaders lenen voor zonne-energie, aardwarmte, waterkracht en windenergie. Deze laatste vorm van duurzame energie gaf veel boze reacties vanuit de zaal.

Onverwachtse windmolenplannen

De aanwezige bewoners waren verbaasd over het feit dat ze pas een week van tevoren hadden gehoord dat er een informatieavond was. Veel mensen hadden helemaal geen uitnodiging of aankondiging gezien maar waren het, via via, toevallig te weten gekomen. Een tweede, nog belangrijker punt,  was dat mensen totaal niet betrokken waren geweest of geïnformeerd waren over de totstandkoming van de Energiegids. Eén van de aanwezigen reageerde: “Jullie hebben de Energiegids totaal niet democratisch samengesteld. Mensen zijn niet gehoord en die Energiegids had nooit op deze manier samengesteld mogen worden.” Wethouder Michiel van Willigen antwoordde hierop dat de energiegids tot stand is gekomen na meerdere stadsgesprekken en het raadplegen van het burgerpanel. Uit verschillende hoeken van de zaal kwamen vervolgens de reacties dat ze nog nooit van deze gesprekken over windmolens hadden gehoord.

In april en oktober van dit jaar zijn er inderdaad stadsgesprekken geweest onder de algemene benaming ‘Zwols stadsgesprek over omslag naar schone energie’ en ‘Stadsgesprek Energiek’. In het eerste gesprek stond de vraag ‘Hoe kunnen we de omslag naar schone energie in Zwolle het beste aanpakken?’ centraal. In het tweede stadsgesprek ging het vooral om ‘Wat levert een energieproject de buurt op?’ en ‘Hoe betrekken we de omgeving en de stad hierbij?´

Vooraf informeren en laten participeren

Ook werd het de wethouder kwalijk genomen dat het dorp naar hun gevoel voor een voldongen feit staat. Een bewoner reageerde fel: “Met het vaststellen van de Energiegids heeft u, de wethouder, en het  college bepaald dat hier windmolens komen.  U heeft iets vastgesteld dat u nooit had mogen doen. U had vooraf moeten informeren”.

Wethouder van Willigen benadrukt dat het niet om een aanpassing van het bestemmingsplan gaat: “Die Energiegids biedt juist waarborgen , dat er niet buiten de gemeente om iets kan gebeuren, maar dat we juist naast het normale bestemmingsplanproces, een participatieproces hebben te doorlopen.” Op het moment dat een investeerder zich meldt voor een windmolenproject dan gaat het normale bestemmingsplanproces in werking, aldus de wethouder.

Plannen niet in lijn met kaarten Provincie

Naast de punten over communicatie en participatie kwam de groep ‘Ander Geluid’ van Plaatselijk Belang Windesheim met een presentatie over de juistheid van de inhoud van de gids.  René van der Have constateerde na onderzoek van GIS kaarten  op internet dat de Zwolse Energiegids kansrijke gebieden heeft ingetekend op plekken waar geen windmolens mogen worden geplaatst, “Een deel van de kansrijke gebieden is eigenlijk niet kansrijk. Je hebt het Nationaal Netwerk Nederland en dat is natuurgebied en daar mag geen windenergie worden geplaatst”.  Ook voert van der Have aan dat vanuit het Rijk en de Provincie is bepaald dat windmolens geplaatst moeten worden in monocultuur gebieden. “Meer polderachtig landschap waar heel weinig variatie is en wat weinig te bieden heeft.  Maar dit gebied heeft juist heel veel te bieden ” verklaart van der Have.  Hij doelt hiermee onder andere op de grote variatie aan landschappen zoals de uiterwaarden, kolken, cultuurhistorie en landgoederen.

Pittig gesprek

Wethouder van Willigen vatte de avond samen als een pittig gesprek “Wat ik merk vanavond is dat het heel belangrijk is om hierover door te praten op het moment dat er echt wat speelt. Hier maar ook in Tolhuislanden zeggen mensen ‘Ik wil eigenlijk meer aan de voorkant betrokken worden’ Op het moment dat er iets op kaart staat, dat er een kansrijk gebied is wat uit wet en regelgeving blijkt dan wil ik veel meer aan de voorkant betrokken worden en dat leeft niet op het moment dat we met zo’n proces aan de voorkant bezig zijn. Dat is wel iets wat ik mij nu realiseer.” De wethouder zegt tot slot toe dat ook de door ‘Ander Geluid’ aangegeven kaarten van de Provincie naast de kaarten van de Energiegids gelegd gaan worden en dat er binnen een paar weken terugkoppeling plaats vindt.

 

Aankondiging Gemeente Zwolle Stadsgesprek Energiek!

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button