EconomieNieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleTV KortVideo NieuwsVoorpagina

Video: VVD debat ‘Blurring in de regio Zwolle’

Zwolle – De meningen over ‘blurring’ lopen flink uiteen. Dat bleek tijdens het debat dat VVD Zwolle afgelopen vrijdag organiseerde in Stadscafé Het Refter. Hellen Massen, regiomanager van de Koninklijke Horeca Nederland en Tweede Kamerlid Erik Ziengs debatteerden over het onderwerp. Malik Azmani, VVD-Kamerlid uit de regio Zwolle, leidde het debat en had een actief publiek in de zaal.

Aanleiding voor het debat was de Zwolse pilot ´mengvormen´ en een wetsvoorstel in wording van Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD)  over blurring.

Wetsvoorstel in wording

Blurring is het fenomeen waarbij mixfuncties tussen retail en horeca ontstaan die de grenzen tussen die branches doen vervagen. Ziengs heeft het initiatief genomen om blurring toe te staan waarmee er ook wettelijk ruimte komt voor mengvormen tussen horeca- en retailbranches.

Zwolse Pilot

In Zwolle gebeurt het al een tijdje in de vorm van een pilot.  Een groep Zwolse ondernemers mag sinds 1 april 2016 experimenteren met gemengde horeca-bestemmingen. Zo doen de winkel Pistache Mixstore, Wijnhuis Henri Bloem, Hotel Fidder en Spinde Interieurs mee aan de proef.

De meningen over blurring lopen flink uiteen. De een ziet nieuwe kansen en meer vrijheid voor ondernemers. De ander vreest oneerlijke concurrentie en ziet het als een gevaar voor de omzet.

Blurring in Zwolle

Patrick Fidder van Hotel Fidder doet eigenlijk al jaren aan Blurring: “Het bieden van service naar de gasten toe. De bretel, de mangetknopen en een stropdas’. Allemaal in consignatie geleverd door collega winkeliers uit de binnenstad. Fidder hoopt met ‘blurring’ straks ook de fles wijn te kunnen verkopen, die gasten willen meenemen naar huis. Dat kan nu niet, volgens de hoteluitbater. “In de drank- en horecawet staat wel dat ik de gasten een fles wijn mag verkopen als ze het naar de kamer meenemen voor consumptie. “. Maar mee naar huis is dus niet toegestaan.

Ook Ype Bosma van Spinde Interieur aan de Thorbeckegracht doet aan blurring als een stuk gastvrijheid richting klanten. “Het gebeurt regelmatig dat klanten toch langer dan 4, 5 uur binnen zijn en dan bied je ze een kopje koffie aan of lunch, en dan is er altijd de vraag, wil je er een glaasje wijn bij? “.

Koninklijke Horeca Nederland

The Runhaar noemt blurring iets van de toekomst. “De consument zal het in de toekomst ontzettend op prijs stellen dat de binnenstad leeft.” Hij is niet bang voor blurring maar wil wel bescherming van de bestaande horeca. Als de horeca aan allerlei regels moet voldoen dan moet dit ook gelden voor de winkeliers.

Wens pilot langer laten doorlopen

Wat de Zwolse Wethouder Economie, René de Heer betreft mag de pilot mengvormen in Zwolle langer doorlopen: “Voor de binnenstad is het belangrijk dat er steeds meer vernieuwend ondernemerschap komt.” Hij deelt daarmee de mening van het college van B&W van Zwolle: “Daar waar de randverschijnselen ons in de weg zitten, zoals gezondheid en misbruikrisico’s,  daar moet de aandacht op worden gericht.” vult de Heer aan.

Ziengs komt met een wetsvoorstel waarin strikte voorwaarden zijn opgenomen, Zo moet het pand een horeca-bestemming en vergunning hebben en moet de eigenaar een een diploma sociale hygiëne hebben.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button