Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video ‘Vrijheid’ – De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968

Zwolle – Zaterdag 19 januari 2019 opent de nieuwe tentoonstelling Vrijheid in Museum de Fundatie in Zwolle.

Vrijheid is een ambitieus en tegelijk nogal ongebruikelijk project: op deze tentoonstelling laten we de vijftig ‘kernkunstwerken’ zien, de toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vrijheid is nadrukkelijk subjectief, en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Daarmee is Vrijheid een niet te missen expositie voor iedereen die eindelijk eens alle Nederlandse topkunstwerken van de afgelopen vijftig jaar bij elkaar wil zien.

Vrijheid is samengesteld door de kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager (1968). Al eerder maakte hij in Museum de Fundatie de tentoonstellingen Meer licht (2010), over het sublieme in de kunst van nu, Meer macht (2014), over de mogelijkheid of onmogelijkheid voor kunstenaars om maatschappelijke processen te beïnvloeden en Zie de mens (2016), een portrettengalerij die zowel een overzicht gaf van de maatschappelijke veranderingen als van de ontwikkeling in de kunst van de afgelopen honderd jaar.

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek bij Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep.


 

Eén van die kernkunstwerken is het werk Jump van Job Koelenwijn. In een zeecontainer achter Museum de Fundatie kan het publiek zich verwonderen aan de installatie Jump uit 2005. Het ultieme Hollandse spiegellandschap. De toeschouwer die de container betreedt waant zich onmiddellijk in de polder Je kunt er tot in het oneindige doorbanjeren over het gras. Er hangt de geur van koeien. De enige afleiding is een sprong over het slootje.

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button