Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Video – Voorbeschouwing PEC Zwolle – Vitesse

Onze verslaggever Evert Jan Pasman sprak na afloop van de training met Youness Mokhtar

Onze verslaggever Evert Jan Pasman sprak na afloop van de training met Youness Mokhtar.

Zwolle – Waar vorige week zaterdag de tweede seizoenshelft werd begonnen met een thuiszege op NAC Breda (1-0) krijgt PEC Zwolle zaterdagavond bezoek van Vitesse. De Arnhemmers staan voor aanvang van deze speelronde op de zevende plaats, met acht punten minder dan de Blauwvingers. Eerder dit seizoen in stadion Gelredome, bleek dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren.

Op zondag 5 november hielden Vitesse en PEC Zwolle namelijk beide een punt over aan het duel, waarin het publiek niet bepaald verwend werd. Dat beaamde trainer/coach John van ’t Schip ook, die na afloop vooral zijn zegeningen telde. ,,Het was voor de toeschouwers niet de leukste wedstrijd, dat snap ik, maar ik ben wel tevreden met dit punt.”

Vitesse weet al een tijd dat het in de competitie moet gebeuren, wil het ook komend seizoen zijn opwachting maken in Europa. De bekerhouder werd dit seizoen al vroegtijdig uit het bekertoernooi geknikkerd en kon ook in de Europa League geen potten breken. Opvallend genoeg presteert het buitenshuis vele malen beter dan binnen de stadsgrenzen van Arnhem. Pas tweemaal werd het eigen publiek op een overwinning getrakteerd. Tijdens de eerste wedstrijd tegen NAC Breda (1-0) en op 26 november, toen ADO Den Haag met 2-0 werd verslagen.

Dit kalenderjaar wist Vitesse al een uitzege te pakken. De inhaalwedstrijd bij Sparta Rotterdam ging met 0-1 gewonnen. Mason Mount was de matchwinner. Met Mount heeft Vitesse een waar goudhaantje in huis. Als zesjarig jochie kwam de Engelsman bij Chelsea binnen, waar hij alle jeugdelftallen zou doorlopen. Als international werd de pas 19-jarige speler vorig jaar zomer Europees kampioen met Engeland O19. De in 2017 door Chelsea tot ‘Academy Player of the Year’ verkozen Mount, hoopt via Vitesse de stap hogerop te maken. Met vier treffers en een assist is de uit Portsmouth afkomstige jongeling een speler om in de gaten te houden.

Vitesse wist na de winst op Sparta Rotterdam vorige week zaterdag in eigen huis niet te winnen van sc Heerenveen (1-1). PEC Zwolle wist speelronde 19 wél met een lekker gevoel af te sluiten. De driepunter tegen laagvlieger NAC Breda werd professioneel binnengehaald. Na de vroege 1-0 van Youness Mokhtar ging iedereen in het MAC3PARK stadion er eens goed voor zitten, maar de score werd in de resterende 88 minuten niet verder opgevoerd.

,,Ik had er meer van verwacht. We hebben wel gewonnen, maar ik sta hier niet met zo’n lekker gevoel”, sprak aanvoerder Bram van Polen na afloop.

Toch stemde het hem en trainer John van ’t Schip ook tot tevredenheid dat de voorsprong niet nog uit handen werd gegeven. Het was zaterdag al de zesde keer dit seizoen dat Diederik Boer zijn doel schoon hield in een competitiewedstrijd. Tussen 14 oktober en 19 november lukte dat zelfs vier duels op rij, tegen Feyenoord, NAC Breda, ADO Den Haag en de tegenstander van vanavond.

Wist je dat…

PEC Zwolle en Vitesse zaterdag exact twee jaar geleden ook tegenover elkaar stonden? Dat was toen tijdens een midweekse speelronde in Arnhem. Een eigen doelpunt halverwege de tweede helft van Bram van Polen, na een strakke voorzet van Renato Ibarra, werd weggepoetst door Dirk Marcellis, die met zijn scheenbeen voor de 1-1 eindstand zorgde. Naast Van Polen en Marcellis, speelden van de huidige selectie ook Rick Dekker, Stef Nijland en Kingsley Ehizibue, toen nog als aanvaller, mee.

De vijf meest recente edities in Zwolle

Eredivisie, seizoen 2016-2017
PEC Zwolle – Vitesse 3-1 (2-0). (10’ Saymak 1-0, 18’ Brock-Madsen 2-0, 48’ Van Wolfswinkel 2-1, 55’ Holla 3-1)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
PEC Zwolle – Vitesse 1-5 (1-3). (7’ Baker 0-1, 15’ Lam 1-1, 21’ Solanke 1-2, 44’ Qazaishvili 1-3, 52’ Oliynyk 1-4, 78’ Rashica 1-5)

Play-Offs, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – Vitesse 1-2 (1-0). (31’ Van der Werff 1-0, 68’ Vejinovic 1-1, 74’ Qazaishvili 1-2)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
PEC Zwolle – Vitesse 2-1 (0-1). (24’ Propper 0-1, 65’ Van der Werff 1-1, 88’ Nijland 2-1)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
PEC Zwolle – Vitesse 1-2 (1-1). (3’ Atsu 0-1, 10’ Fernandez 1-1, 90’ Van Aanholt 1-2)

Arbitrage

Siemen Mulder is door de KNVB Beker aangesteld om het duel zaterdag vanaf 19.45 uur in goede banen te leiden. Nicky Siebert en Jermaine Lapar zijn de assistent-scheidsrechters. Ingmar Oostrom is official. De laatste keer dat Mulder een duel van PEC Zwolle floot, was vorig seizoen op 10 september thuis tegen FC Utrecht (1-1).

Gerelateerde artikelen

Back to top button