Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Video – Voorbeschouwing PEC Zwolle – sc Heerenveen

Video: Evert Jan Pasman

Zwolle – Toen op dinsdag 12 juni het nieuwe speelschema van de Eredivisie bekend werd gemaakt kon één datum met rood omcirkeld worden op menig kalender in Zwolle en omgeving: vrijdag 10 augustus. Morgen is het dan eindelijk zover. PEC Zwolle opent tegen sc Heerenveen een nieuw seizoen in de Eredivisie. Het zevende seizoen in de hoogste divisie op rij voor de Blauwvingers.

Met de wetenschap dat de transfermarkt nog drie weken geopend is, weten beide clubs dat het elftal dat morgenavond aan de aftrap verschijnt, er in september nog wat anders uit kan zien. Zeker in Zwolle is er de afgelopen maanden al veel veranderd. Sterkhouders als Philippe Sandler, Mustafa Saymak en Youness Mokhtar trokken de deur achter zich dicht. Naast het drietal vertrokken er meer spelers, maar technisch directeur Gerard Nijkamp anticipeerde hier al vroeg op door Gustavo Hamer en Zian Flemming als eerste twee zomeraankopen te presenteren. De van Jong Ajax overgekomen Flemming liet in zijn eerste weken in Zwolle nadrukkelijk van zich horen. Met zeven treffers wist de Amsterdammer als topscorer de voorbereiding af te sluiten voor twee andere nieuwelingen Denis Genreau en Mike van Duinen.

Later in de voorbereiding haalde Nijkamp opnieuw een duo binnen. Met Clint Leemans en Vito van Crooij nam PEC Zwolle twee smaakmakers van VVV-Venlo over. Kenneth Paal en oude bekende Darryl Lachman zijn twee andere nieuwkomers in het team van trainer/coach John van ’t Schip, die met Michael Valkanis een nieuwe assistent-trainer naast zich heeft zitten. Samen met die andere assistent, Gert Peter de Gunst, zag de technische staf PEC Zwolle een behoorlijke voorbereiding afwerken. Na een 2-5 nederlaag tegen de eerste serieuze opponent SV Meppen, wist PEC Zwolle tegen Excelsior (5-0) te winnen. Tegen KAA Gent (1-0) en Hannover ’96 (3-1) leidde het nipte nederlagen, waarna de oefenreeks werd afgesloten met winstpartijen op Levante UD (3-1) en RKC Waalwijk (3-0).

Ook in Heerenveen veranderde het nodige de voorbije maanden. De meest in het oog springende nieuwkomer is Sam Lammers. De 21-jarige spits van PSV is op huurbasis voor tenminste één seizoen vastgelegd. Grootste aderlating was het vertrek van Denzel Dumfries. De verdediger die in 2017 nog van Sparta Rotterdam werd overgenomen en in Heerenveen zijn stormachtige ontwikkeling verder voortzette, bewandelde de tegenovergestelde weg en tekende in Eindhoven voor vijf seizoenen. Tevens trok sc Heerenveen net als PEC Zwolle vorig seizoen, een nieuwe trainer aan. Jan Olde Riekerink, die in binnen- en buitenland een schat aan ervaring opdeed, zal dit seizoen de eindverantwoordelijke zijn in Friesland.

Net als PEC Zwolle oefende ook sc Heerenveen in Duitsland. Tegen TSG 1899 Hoffenheim ging het echter anders dan verwacht. De club uit de Bundesliga bleek met 8-2 te sterk. Die zure smaak kon niet worden weggespoeld in de laatste wedstrijd van de voorbereiding, waarin Levante UD met 1-3 zegevierde.

Morgenavond zal blijken hoe beide ploegen er écht op staan. In een uitverkocht MAC3PARK stadion, dat vanaf dit seizoen plaats biedt aan 14.000 toeschouwers, zal de bal om 20.00 uur weer gaan rollen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button