EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Digitale Mupi’s schieten als paddenstoelen uit de grond in Zwolle

Zwolle – Na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Breda doet de digitale Mupi nu ook zijn entree in Zwolle. Deze reclamezuil heeft een groot led-scherm dat wisselende advertenties toont. Het gaat om beeldadvertenties die op afstand aangestuurd worden door de exploitant van de mupi’s: JCDecaux.

Dit bedrijf heeft sinds juli heel wat vergunningen aangevraagd voor locaties langs de drukke wegen in Zwolle. De eerste zijn inmiddels verleend en sommige Mupi’s zijn al geplaatst, zoals op de IJsselallee, de Ceintuurbaan, de Oldeneelallee en de Zwartewaterallee.

Geen mupi’s in historische binnenstad en woonwijken

Op veel van deze plekken stonden als reclamezuilen van dit bedrijf. Het is de bedoeling dat in plaats van de huidige 8 analoge billboards er nu 5 tot 7 digitale billboards komen op die plekken. Voor andere locaties  is de gemeente Zwolle terughoudend. Zo komen er geen digitale Mupi’s binnen de stadsgrachten om het historische stadsgezicht te beschermen en ook voor woongebieden geldt er terughoudendheid.

De digitale Mupi’s die JCDecaux in Zwolle plaatst, zijn duurzaam. “Ze hebben ledverlichting en een zonnepaneel dat een deel van de stroom levert. ’s Nachts gaan de schermen op de laagste stand, zodat ze bijna niet te zien zijn. Zo besparen we energie en voorkomen we lichtvervuiling, zegt Elian van Heck, woordvoerder van JCDecaux.

 

Het bedrijf werkt volgens de regels van de reclamecode commissie en volgt eventuele overheidsmaatregelen op het gebied van reclame. “We hebben geen specifieke afspraken met de gemeente Zwolle over wat wel of niet mag, maar we staan wel open voor hun wensen. We zijn daarover ook in gesprek met de gemeente. We willen graag positieve en duurzame boodschappen uitdragen. Daarom zie je nu bijvoorbeeld goede doelen op de nieuwe Mupi bij de Aa-landen. Dat is wel een tijdelijk iets om de paal in te stellen. Daarna komen er ook andere adverteerders op’, aldus Van Heck. De gemeente Zwolle mag zelf ook gebruikmaken van de digitale Mupi’s. Twintig procent van de ruimte is gereserveerd voor de gemeente via Marketing Oost, die bijvoorbeeld evenementen in de stad promoot.

Geen video’s

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Rotterdam en Den Haag zullen de digitale billboards in Zwolle geen video’s laten zien. Zwolle volgt daarmee de stad Amsterdam waar dit ook sinds 2019 verboden is vanwege de verkeersveiligheid en de vervuiling van het straatbeeld. Wel zullen de advertenties elke zeven seconden veranderen, zoals bij de gewone billboards ook al het geval was.

Geen wegwerk

Het voordeel van de  digitale billboards is dat ze minder onderhoud nodig hebben en dat er geen mensen langs de weg hoeven te zijn om de posters te vervangen.

Exploitant JCDecaux heeft inmiddels ruim 250 displays in de grote steden van Nederlanden geeft daarmee volgend eigen zeggen meer dan 150 miljoen impressies.

Ze hebben ledverlichting en een zonnepaneel dat een deel van de stroom levert. ’s Nachts gaan de schermen op de laagste stand, zodat ze bijna niet te zien zijn. Elian van Heck, JCDecaux

 

zonnepanelen op het dak van de digitale Mupi

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button