Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

(Video) Voorbeschouwing PEC Zwolle – AZ

Zondag staat de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop op het programma. AZ, de huidige nummer tien van de ranglijst, komt dan op bezoek in het IJsseldelta stadion. PEC Zwolle staat met tweeëntwintig punten uit vijftien wedstrijden twee plaatsen boven de ploeg uit Alkmaar.

Vorige ontmoetingen
AZ blijkt een lastige tegenstander voor de Blauwvingers. In het seizoen 2013/2014 waren de Alkmaarders twee keer te sterk voor de ploeg uit Zwolle. In het IJsseldelta stadion werd met 0-2 verloren. Ook in de uitwedstrijd ging PEC Zwolle onderuit: 2-1. Vorig seizoen werd er een 1-0 nederlaag geleden in het AFAS stadion. Later dat jaar kwamen beide teams elkaar op 24 januari tegen in Zwolle. In winterse omstandigheden werd er met 1-1 gelijk gespeeld. In de vijfde minuut maakte Nemanja Gudelj de openingstreffer. Tien minuten later zette Jordy Lukoki de gelijkmaker op het scorebord.

Speelronde veertien
De vorige speelronde gaf PEC Zwolle in een attractieve wedstrijd de zege uit handen tegen N.E.C. Na een 2-0 voorsprong werd er in Nijmegen met 2-2 gelijkgespeeld. ,,Na rust hadden we het zó moeilijk, maar na de gelijkmaker toonden we veerkracht, knokten we en hadden we kunnen winnen en verliezen”, vond Jans. AZ ging in eigen huis onderuit tegen ADO Den Haag. Er werd met 0-1 verloren door een doelpunt van Bakker.

Beide ploegen maken een stroeve periode door op dit moment. De Zwollenaren wonnen slechts éénmaal in de laatste zeven wedstrijden. AZ pakte twee keer een overwinning en speelde één keer gelijk de afgelopen zeven competitieduels. Midweeks speelde de ploeg van trainer/coach John van den Brom nog in de Europa League tegen Athletic Bilbao. In Spanje sleepte AZ een punt uit het vuur door een laat doelpunt van Vincent Janssen: 2-2. De club was al uitgeschakeld, maar kon het Europese toernooi op deze manier met opgeheven hoofd verlaten.

Weerzien met oude bekenden
Het duel van aanstaande zondag betekent ook een weerzien met een aantal oude bekenden. Ben Rienstra speelde vier seizoenen voor Heracles Almelo en maakte in 2014 de overstap naar PEC Zwolle. De middenvelder was een belangrijke schakel voor de Blauwvingers, maar koos in het begin van dit voetbaljaar voor de stap naar AZ. Aan de kant van de Zwollenaren hebben Dirk Marcellis en Thomas Lam een verleden bij de club uit Noord-Holland. Marcellis begon zijn loopbaan bij PSV en maakte in het seizoen 2010/2011 de overstap naar AZ. Hier was de verdediger vier jaar actief en won hij onder andere de KNVB Beker alvorens hij naar NAC Breda vertrok. Inmiddels is de 27-jarige verdediger een vaste kracht in het elftal van Jans. Thomas Lam begon zijn profcarrière bij de Alkmaarders. De Fins-international maakte op 31 juli 2014 de overstap naar Overijssel en ook hij heeft over het algemeen een basisplek te pakken in Zwolle.

Zondag zullen de manschappen van trainer/coach Ron Jans nog één keer alles op alles zetten om drie punten binnen te slepen in het IJsseldelta stadion en het mooie jaar 2015 zo waardig af te sluiten voor het eigen publiek. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Kamphuis. Hij wordt hierbij geassisteerd door de heren Van Zuilen en Vandeursen. De vierde official is Mulder.

Back to top button