Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rode stickers in strijd tegen afvaldumping in Zwolle

Zwolle – Een nieuwe zet van de gemeente Zwolle om het dumpen van afval tegen te gaan: een rode sticker die waarschuwt voor een dikke boete. Wat is er aan de hand? Sinds de invoer van het systeem ‘betalen voor restafval‘ zie je door de stad regelmatig gedumpt afval naast de restafvalcontainers. Door waarschuwingsstickers te plakken op gedumpte afvalzakken probeert de ROVA samen met de gemeente het gedrag te beïnvloeden. De stickers werden gespot door het Twitter account @diftarzwolle.

Het gaat om een opvallende rode sticker met daarop de tekst: ‘Voorkom een boete. Doe het afval in de container’. Hoe hoog die boete is staat er niet op maar de afvaldumper moet toch wel rekenen op minimaal 95 euro.

Talentplein Zwolle © RTV Focus Zwolle

 

Proef in Heerlen: 30 % afname

Of de stickers gaan werken moet blijken in de praktijk. In het Limburgse Heerlen deed men eerder een proef met soortgelijke stickers met de tekst: ‘Deze zak is aangetroffen door de handhaving. Boete: minimaal € 90,-‘ De stickers werden geplakt op de helft van de zakken die op een dumplocatie werden aangetroffen. En het hielp. Op deze locaties werd 30 % minder afval gedumpt dan op de locaties waar niet werd gestickerd. De hete adem van de handhaving werd gevoeld. Het effect was zelfs nog groter op de locaties waar de handhaving het meeste langs kwam om te controleren.

Helaas voor de gemeente Heerlen: toen de proef was afgelopen werd er weer evenveel gedumpt op de plekken waar intensief gestickerd was als op de plekken waar niet gestickerd was.

Foto Talentplein Zwolle © RTV Focus Zwolle

Afval trekt afval aan

“Bijplaatsingen ontstaan vaak als mensen de container niet kunnen of willen openen.”, vertelt Marten Frietema, woordvoerder van de ROVA. “Dat kan zijn door een storing aan de container, het niet willen betalen voor een storting of het vergeten van een pasje. We merken jammer genoeg ook dat als 1 persoon een bijplaatsing doet, dat dat de drempel verlaagt voor volgende personen om dat ook te doen. Afval trekt afval aan”

Tijdelijk

Toch heeft de ROVA er alle vertrouwen in dat het aantal afvaldumpingen in Zwolle zal afnemen. “Uit ervaring, bij invoering van diftar in andere gemeenten, weten we dat het aantal bijplaatsingen voor een korte periode na invoering van diftar toeneemt. Na de opstartperiode zie je over het algemeen dat het aantal bijplaatsingen terugzakt naar het niveau van voor de beleidswijziging (of daaronder). Onze ervaring is dus dat extra bijplaatsingen als gevolg van invoering van diftar tijdelijk van aard zijn.”

Handhaving

Mensen die gedumpt afval zien kunnen dat in ieder geval melden bij de ROVA. De gemeente Zwolle monitort de dumpingen en neemt waar nodig maatregelen. “Bijvoorbeeld met behulp van de inzet van gerichte communicatie, hulp van omwonenden of handhaving.” vertelt Sam Rademaker van de gemeente Zwolle. “Voor dat laatste nemen de boa’s het toezicht mee in hun reguliere rondes. Zo zagen we bijvoorbeeld dat er na de jaarwisseling meerdere bijplaatsingen waren en dat kwam doordat mensen hun vuurwerkafval hadden opgeruimd. Dat is toen direct opgehaald door ROVA.”

Talentplein Zwolle © RTV Focus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button