Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Vleermuisonderzoek voor versterking stadsdijken Zwolle

Zwolle – Dinsdagochtend 6 uur zijn twee ecologen van Ecogroen uit Zwolle in de weer met een batdetector bij Wijkboerderij de Klooienberg. Deze batdetector wordt gebruikt om ultrasoon geluiden op te vangen van vleermuizen. Er wordt bekeken of er vleermuizen leven rondom de Stadsdijken. Het vleermuizenonderzoek is één van de voorbereidende onderzoeken voor de dijkversterking van de stadsdijken Zwolle. De uitvoering hiervan gaat van start in 2020.

Onderzoeken voor dijkversterking

Het vleermuisonderzoek is één van de vele onderzoeken die worden uitgevoerd van Van juli tot november door het Waterschap Drents Overijsselse Delta. WDO Delta wil extra informatie over de bodem en de natuur rondom de stadsdijken in Zwolle. Die gegevens zijn nodig om een definitief ontwerp van de dijkversterking te maken.

Bram Wennekes van WDO Delta licht het vleermuisonderzoek toe. “Zodra we met de dijkversterking aan de slag gaan zullen we kijken wat de effecten zijn van de dijkversterking op deze diersoort. Ze vliegen hier over de dijk en ze gebruiken de dijk ook als een soort van navigatiemiddel. Zodra je een dijk heel anders gaat leggen zal dit ook invloed hebben op de beesten. Maar ook de verblijfplaats wordt inderdaad onderzocht om te kijken in hoeverre de werkzaamheden op de dijk invloed hebben op de verblijfplaats van de dieren. ”

Begin 2019 start het waterschap met een aannemer en belanghebbende partijen met het maken van een definitief ontwerp voor de dijkversterking.

Ze vliegen hier over de dijk en ze gebruiken de dijk ook als een soort van navigatiemiddel. Bram Wennekes WDO Delta

Stadsdijken Zwolle

Zorgen voor veilige dijken: dat is een belangrijke kerntaak van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hierdoor kunnen mensen achter de dijk veilig wonen, werken en recreëren. Er zijn verbeteringen nodig aan 7,5 kilometer van de, soms onzichtbare, stadsdijken in Zwolle. De stadsdijken beschermen de stad tegen water uit het Zwolle IJsselkanaal en het Zwartewater. Van het landelijke Westerveld tot de woonwijk Holtenbroek en het industrieterrein Voorst.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close