Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapTV KortVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO Verkeersexamens Zwolle zijn gestart

Zwolle – Dinsdagochtend zijn de praktische verkeersexamens gestart in Zwolle. Meer dan 1300 leerlingen van de Zwolse basisscholen doen mee. Vandaag in Zwolle Zuid. Donderdag in Stadshagen en vrijdag in de Aa-landen. 

Tijdens het examen wordt getoetst of de kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. 

Lastige verkeerssituaties

Op de routes komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.

 

Groepsfietsen

Net als vorig jaar wordt een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of met z`n allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel is bij de scholen een video beschikbaar gesteld waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze onder de aandacht worden gebracht. Dit filmpje staat op de website van VVN Zwolle www.zwolle.vvn.nl.

Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners

Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 7 april 2016 op alle Zwolse scholen is afgenomen. Voor het praktisch verkeersexamen hebben zich dit jaar 36 scholen met in totaal ongeveer 1300 leerlingen opgegeven. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadviesbureau in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook het wijkserviceteam voor de gemeente Zwolle (ROVA) verleent hun medewerking en biedt ondersteuning. De fietsen worden op dinsdag 24 mei gekeurd door studenten van de tweewielersopleiding van het Deltion College en op donderdag 26 en vrijdag 27 mei door leerlingen van de Talentstad Praktijk Onderwijs. Voor de veiligheid van de leerlingen is de politie en EHBO aanwezig. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button