Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Tweede Kamerlid Suzanne Kröger heeft ernstige twijfels over hoger vliegen na herindeling

Landelijke protestdag Lelystad Airport in Zwolle

Zwolle – Actiegroepen, bewoners en politieke partijen hebben zaterdagmiddag in Zwolle gedemonstreerd tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Zo’n 500 belangstellenden uit Noord- en Oost-Nederland kwamen op de protestbijeenkomst af om hun ongenoegen te uiten over de laagvliegroutes.

Begin van de middag werd gestart met een manifestatie in het Wezenlandenpark. Hier spraken onder andere Jan Rooijakkers, voorzitter van actiegroep Hoog Overijssel, en Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Suzanne Kröger, over de consequenties van de uitbreidingen op Lelystad.

Deze productie is tot stand gekomen vanuit de collegiale samenwerking tussen RTV Focus Zwolle en Kampen Online.

Kröger uitte haar zorgen over de laagvliegroutes : “De minister zegt, dat na de herindeling van het luchtruim, de laagvliegroutes voorbij zijn. Wij hebben daar ernstige twijfels over. Nederland is een klein land. We hebben op dit moment 6 vliegvelden die allemaal willen groeien. De vraag is dan ook hoe dat allemaal gaat passen. Je ziet nu al dat er gedwongen laagvliegroutes, juist omdat het niet paste.”

Na afloop van de manifestatie volgde er een protestmars vanaf het Wezenlandenpark naar het bordes van het gemeentehuis aan het Grote Kerkplein. Daar werd in bijzijn van de nieuwe GroenLinks wethouder Monique Schuttenbeld een spandoek met vele handtekeningen uitgerold. Schuttenbeld sprak vervolgens de aanwezigen toe over bewustwording.

Wij hier weten wel wat er gaat komen en dat er dreiging is maar heel veel mensen om ons heen bagatelliseren maar hebben niet door wat er op ons afkomt. Monique Schuttenbeld, Wethouder Zwolle

De protestactie in Zwolle was onderdeel van een landelijke actie van Greenpeace en het onlangs opgerichte Landelijk Bewonersbelang Luchtvaart (LBBL). Het is voor het eerst dat omwonenden van de zes grote luchthavens en milieuorganisaties samen actievoeren tegen de luchtvaartgroei. Deelnemers werd opgeroepen zich in het rood te kleden of iets roods mee te nemen om zo een ‘signaal’ af te geven aan de overheid.


INFOBOX

Onderstaande kaart is gemaakt door actiegroep HoogOverijssel. De laagvliegroutes boven de Zwolse wijken Berkum, Aa-Landen en Stadshagen zijn duidelijk te zien. De vliegtuigen mogen aan beide zijden 3 kilometer van de route afwijken. Dat zijn de gele transparante gebieden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button