Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Tolly & de Kwarktasje winnaars Smartlappenfestival 2017

Ode aan de Hema worst op de klanten van 'Een beetje Verliefd'

Zwolle – Tolly & de Kwarktasjes zijn zaterdagavond 4 november de winnaars geworden van het Smartlappenfestival 2017. Op de klanken van ‘Een beetje verliefd’ van André Hazes, brachten de dames een ode aan de geweldige “Hema’ worst. Het publiek lag letterlijk krom van het lachen, helemaal toen de opgeblazen Hema-worsten dwars door het publiek heel deinsden. Tolly & de Kwarktasjes deden voor de eerste keer mee en ze hebben de smaak te pakken want direct werd aangekondigd dat ze volgend jaar hun titel willen verdedigen.

Tweede werd het duo Ander Koek en als derde eindigde Klik & Ko. In totaal traden 9 deelnemers op met hun eigen geschreven smartlap. En dat voor een uitverkochte Hemminkzaal in Schouwburg Odeon aan de Blijmarkt in Zwolle.

Het Smartlappenfestival Zwolle wordt al 26 jaar gehouden. Iedere jaar doen gemiddeld zo’n 10 mensen of groepen mee. Deelnemen mag als je de smartlap zelf hebt geschreven. Daarvoor kan een bestaande melodie gebruikt worden. Natuurlijk moet er in de tekst wel een lach en een traan voorkomen.

Het festival kent zijn oorsprong in 1991. In dat jaar staken Hein Spanjaard (voormalig directeur van Odeon) en presentator Corné Tamarinoff de koppen bij elkaar. Ze vonden dat er wel eens iets laagdrempeligs georganiseerd mag worden in Odeon. Iets voor mensen met een kleine beurs en mensen die normaal niet zo vaak in de schouwburg komen. Zo ontstaat het Smartlappenfestival Zwolle. Het bleek een schot in de roos. Al jaren is het smartlappenfestival uitverkocht. Meer dan 450 mensen komen voor het festival in de Hemminkzaal in schouwburg Het Odeon.

Voor volgens jaar is er al weer een datum geprikt. De 27e editie wordt gehouden op zaterdag 3 november 2018

Gerelateerde artikelen

Back to top button