Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Theodorakapel één van de bijzondere monumenten tijdens Open Monumentendag

Zwolle – Zaterdag hing de vlag uit tijdens Open Monumentendag. Ruim 40 Zwolse monumenten konden bezichtigd worden. Verder waren er veel activiteiten en concerten in en om de monumenten. Eén van deze bijzondere monumenten is de Theodorakapel in de Kamperpoort. De kapel wordt op dit moment in haar oude glorie hersteld.

De kapel zit verscholen achter de Nieuwe Haven. Daarom kennen ook niet veel mensen deze bijzonder plek. Maar als je van de gebaande paden afwijkt en door de binnentuin van IJsselheem woonzorgcentrum Theodora Vos de Wael wandelt, ontdek je de bescheiden verscholen Theodorakapel. Dit unieke stukje Zwolle zag aan het begin van de twintigste eeuw het levenslicht. Over ruim een jaar presenteert de kapel zich in al haar glorie aan de inwoners van Zwolle.

Theodorakapel gezien vanaf de entree

Klooster en pension voor oudere vrouwen en mannen

De geschiedenis van de Theodorakapel begint in 1904. Burgemeestersdochter mejuffrouw Theodora Ludovica Vos de Wael laat dan haar woning en een legaat van vijfduizend gulden na aan de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. In de jaren die volgen wordt op de plek van haar woning aan de Harm Smeengekade een klooster en een pension gesticht waar oudere vrouwen, en later ook mannen, liefdevol verzorgd worden door de uit Maastricht afkomstige zusters Carolus Borromeus, in de volksmond ook wel de zusters.

In de jaren zeventig maakte het Onze Lieve Vrouwenpension plaats voor de hoogbouw van bejaardenoord Nieuwe Haven.  Achter het voormalig klooster is in 2011 het IJsselheem woonzorgcentrum Zorghuis Theodora Vos de Wael aan de Lijnbaan 10 geopend. De bewoners van  dit woonzorgcentrum wonen nog altijd de vieringen en herdenking bij die in de kapel gehouden worden.

In oude glorie hersteld

Aankomend jaar wordt de kapel in zijn oude glorie hersteld. Het kloosterdeel aan de linker- en rechterzijde wordt afgebroken. Hierdoor wordt de buitenmuur van het klooster weer zichtbaar. Rondom de kapel komt een nieuw appartementencomplex met de naam Theodorahofje.

Theodorakapel ontwerp
Ontdekking Piëta: In 2007 werd in de Theodorakapel een Piëta gevonden. Het beeld van de treurende Maria met overleden Jezus in haar armen was verborgen achter een blinde muur, in een afgesloten nis. Het beeld is rond 1900 gemaakt door kunstenaar Bokhoven. Het verhaal gaat dat midden jaren zestig één van de arbeiders die in de kapel werkte het niet over zijn hart kon krijgen het beeld te vernietigen als gevolg van besluiten van het tweede Vaticaanse Concilie, ook wel bekend als de tweede Beeldenstorm. 

 

Piëta in de Theodorakapel ontdekt door Ton Hultink

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button