Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – Studenten strijden voor iPad tijdens eerste Rekenwedstrijd Landstede

Zwolle – Woensdag 16 mei lieten studenten en medewerkers hun hersenen kraken tijdens de eerste Landstede Rekenwedstrijd. De toets duurde maximaal 75 minuten en werd georganiseerd door Jan van Dijk, projectleider rekenen bij Landstede.

“In het kwaliteitsplan van Landstede Groep kwam ik in de rekenparagraaf voortdurend iets tegen over een rekenwedstrijd waar ik niets van afwist”, aldus Jan van Dijk. “Het idee bleef hangen in mijn achterhoofd. Tijdens een rekenconferentie in Houten bespraken collega’s heel enthousiast hun ervaringen met rekenwedstrijden. Toen bedacht ik dat we het nieuw leven moesten inblazen.”

Als hoofdprijs werden er drie iPads weggegeven. De eenheid die het beste scoorde kreeg een beker en alle finalisten ontvingen een pen als bewijs van deelname.

Van meetkunde tot verhoudingen

Jan heeft de opgaven zelf samengesteld. “Als toetsconstructeur voor het Cito is het maken van opgaven mij bepaald niet vreemd. Zo’n tachtig procent van de Cito-opgaven wordt jaarlijks openbaar gemaakt, dus ik heb een grote database tot mijn beschikking.”

“De finalisten kregen dertig vragen, waarvan vijftien met context. Ze hebben betrekking op snelheid, verhouding, percentages, maten, gewichten, verbanden, diagrammen, tabellen, noem maar op. Alles op het gebied van de vier domeinen van rekenen: getallen, verhoudingen, meten & meetkunde en verbanden.”

Net zoals een examen werd de wedstrijd digitaal gemaakt, waardoor de toetsen sneller konden nagekeken worden. In het geval van een gelijke uitslag werd er gekeken naar hoe snel de deelnemers klaar waren met de toets.

“Je rekent overal”

“Heel veel beslissingen in het leven zijn gebaseerd op kwantitatieve gegevens. Overal ben je bewust of onbewust aan het rekenen”, zegt Jan. “Of het nu gaat om aankoopbeslissingen of om te bepalen hoe laat je van huis moet gaan om op tijd op je afspraak te zijn. Dat vind ik het grote belang van het rekenvak en probeer ik dan ook met groot enthousiasme uit te dragen. Vroeger had Nederland een toppositie als het ging om rekenvaardigheden. Die moeten we weer zien terug te krijgen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button