AssendorpKunst & CultuurNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Standbeeld Thorbecke alsnog ontmanteld

Zwolle – Donderdag is het beeld van Thorbecke alsnog van de rotonde op het Stationsplein getakeld. Het beeld van de staatsman wordt voor bewerking tijdelijk overgebracht naar Haarlem, waarna het zo’n 10 dagen later terug komt in Zwolle. Daar zal Thorbecke een tijdelijke plek krijgen op het Lübeckplein in Hanzeland.

Zo’n anderhalve week gelden zijn pogingen om het beeld uit te takelen mislukt. Toen waren er problemen met een heipaal in de grond waaraan het beeld vast zat. Ook was het beeld met sokkel en fundering te groot voor het transport. Daarom is bij de nieuwe poging om Thorbecke uit de grond te krijgen het beeld van de sokkel gescheiden.

Het beeld van Thorbecke verblijft nu 10 dagen in Haarlem waar een gespecialiseerde aannemer de beveiliging van het bronzen beeld gaat verbeteren. Dit moet Thorbecke bestendiger maken tegen diefstal en vandalisme.

De sokkel isinmiddels verplaatst naar de tijdelijke locatie op het Lübeckplein. Zodra het werk aan het beeld gereed is, wordt het beeld, door de bronsgieterij Binder Art Service, weer op de sokkel geplaatst op de tijdelijke locatie het Lübeckplein.

Waarom wordt het standbeeld verplaatst?

De bouw van de ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg zijn inmiddels gestart. Het hele plein en ook de rotonde op de kop van het Stationsplein gaan op de schop. Daarom wordt het bronzen standbeeld van Thorbecke tijdelijk verplaatst van de rotonde Stationsplein-Stationsweg naar het Lübeckplein.

Wie was Thorbecke?

Johan Rudolph Thorbecke was een Nederlands staatsman en leefde van 1798 tot 1872. Thorbecke legde in 1848 in zijn voorstellen voor een nieuwe Grondwet de basis voor het huidige openbaar bestuur in ons land.


Gerelateerde artikelen

Back to top button